Izvor: Blic, 23.Okt.2016, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo prikupljanje podataka maloletnih migranata radi prebacivanja u Britaniju

Samo nekoliko sati pre nego što će radnici početi danas da ruše migrantski kamp "Džungla" u francuskom gradu Kaleu, službenici se utrkuju s vremenom da obrade što više podataka maloletnih migranata kako bi ih prebacili u Britaniju.

Mladi se užurbano upućuju u montažnu kućicu gde su službenici britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova postavili kancelarije. Tu se fotografišu, a zatim sledi kratak razgovor kako bi se odlučilo da li su podobni za ulazak u Britaniju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- Do sada smo sproveli 600 intervjua i 194 mladih je ove nedelje iz Kalea otišlo u Britaniju - izjavio je Pjer Henri, iz humanitarne organizacije Ter d'Azil (FTDA) koja pomaže francuskoj vladi u obradi podataka maloletnih migranata.

Cilj je da se obradi što više slučajeva od oko 1.300 maloletnih migranata iz kampa, uključujući 500 maloletnika koji imaju rodbinske veze u Britaniji i da se vlasti u Londonu ubede da prihvate što više njih.

Za sada je nejasno koliko će mladih primiti Britanija.

Postavljen je cilj da ih bude najmanje 600, navodi AFP pozivajući se na izvor upoznat sa pregovorima.

Pregovori sa Londonom su "veoma teški," dodao je taj izvor.

U međuvremenu, situacija u Kaleu je napeta nakon što se francuska policija sinoć sukobila sa migrantima pri čemu su policajci gađani flašama, a policija je upotrebila suzavac u pokušaju da uspostavi red uoči zatvaranja "Džungle".

Pročitajte još:

Grupa od oko 50 migranata bacalo je kamenje na francuske policajce, a oni su odgovorili dimnim bombama i pendrecima, preneo je "Bi-Bi-Si".

Francuske vlasti su saopštile da ne žele da upotrebe silu, ali su upozorile da će možda morati da intervenišu ako neki migranti budu odbili da napuste kamp.

Migrantima u kampu vlasti raspodeljuju 10.000 letaka sa obaveštenjem da moraju da napuste kamp pre nego što u ponedeljak tamo stignu buldožeri.

Migranti, kako je navedeno u letku, treba da, počev od jutros, pređu u obližnji hangar odakle će autobusima biti prevezeni u druge delove Francuske i biće im pružena prilika da traže azil.

Zvanično, u kampu u Kaleu ima oko 7.000 migranata, dok humanitarne grupe tvrde da ih ima gotovo 10.000.

U tom kampu je često dolazilo do nasilja pošto migranti, pretežno iz Afrike i sa Bliskog istoka, pokušavaju da se ukrcaju u kamione koji idu za Britaniju, pri čemu se sukobljavaju sa vozačima i policijom.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Odzvonilo "Džungli" u Kaleu

Izvor: Večernje novosti, 23.Okt.2016

U Francuskoj u nedelju trajala očajnička trka s vremenom da se spasu maloletni migranti iz Afrike. Policija bacila suzavac uoči zatvaranja izbegličkog kampa SAMO nekoliko sati pre nego što su radnici u nedelju počeli da ruše migrantski kamp nazvan "Džungla" u francuskom...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.