Izvor: B92, 15.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo povlačenje iz Gaze

Gaza -- Izraelska vojska obilazi kuće 9.000 naseljenika i uručuje rešenja da moraju odmah da napuste pojas Gaze i Zapadnu obalu reke Jordana.

Izraelska vlada im je dala još 48 sati, a kad ovaj rok istekne u sredu, počeće iseljavanje - milom ili silom, prenosi iz Jerusalima za B92 producent Skaj njuza, Jakša Šćekić. Operacija do sada protiče relativno mirno. Više od polovine iseljenika je uzelo nadoknadu od države kao pomoć, koja u pojedinim slučajevima iznosi od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 140 do 400.000 dolara.

Oni polako pakuju stvari, a drugi pale sve za sobom, ne želeći da ostave ništa Palestincima, koji već danima slave odlazak Izraelaca.

Najuporniji pokušavaju da na sve moguće načine spreče ulazak izraelske vojske, koja bi trebalo da pomogne iseljavanju. Ispred najvećeg naselja načinjen je ljudski štit, a vojnici satima nisu mogli da uđu unutra.

Na ulazu, ljudi sa megafonima pozivaju vojnike da odbiju naređenja, jer, po njima, Jahve je dao jevrejskom narodu pravo na zemlju od Mediterana do Jordana. Posle nekoliko sati pregovaranja, vojnici su ipak uspeli da uđu.

Ostali protivnici iseljavanja već danima pozivaju ljude da kolima blokiraju puteve koji vode u pojas Gaze, ali policija ništa ne prepušta slučaju. Postavljeno je šest prstenova obezbeđenja, kontrolišu se sva vozila i putevi ka pojasu Gaze.

Sa druge strane, samo nekoliko kilometara dalje Palestinci slave paleći izraelske zastave i makete naselja. U ovoj operaciji je angažovano oko 40.000 vojnika i policajaca.

Od uspeha ili neuspeha ove operacije zavisi sudbina budućih mirovnih inicijativa na Bliskom istoku.

Biće interesantno videti kako će izraelski premijer Arijel Šaron, koga inače podržava većina izraelskog stanovništva, ukoliko plan propadne, objasniti zašto je doneo takav plan, budući da je pred premijerima Izraela bila dilema - država Izrael ili izraelska teritorija. Šaron se sada odlučio za državu Izrael bez celokupne teritorije, koja je za ortodoksne Jevreje sveta zemlja.

U međuvremenu, nešto pre zvaničnog početka izraelskog povlačenja iz pojasa Gaze, sinoć je u toj oblasti otet tonski snimatelj francuske televizije Frans 3. Prema palestinskim izvorima, njega su otela trojica naoružanih napadača, u blizini hotela u Gazi kome je odseo. Nepoznate osobe francuskog snimatelja na silu su uvukle u automobil i odvele ga u nepoznatom pravcu u trenutku dok je bio u društvu novinarke i tehničara koji su radili za istu TV-stanicu.

Šaron: Sada je red na Palestince

Izraelski premijer Arijel Šaron izjavio je da je povlačenje iz pojasa Gaze bolno za Izrael, ali i za njega lično, dodajući medjutim, da je ono ključno za budućnost jevrejske države. U televizijskom obraćanju naciji, Šaron je kazao da je sada na Palestincima da zauzmu strožiji stav prema militantnim grupama i zaustave nasilje, prenose agencije.

"Svet čeka odgovor Palestinaca, da li će to biti ruka pružena miru ili vatra terorizma. Na pruženu ruku, mi ćemo odgovoriti maslinovom grančicom", kazao je on dodajući da je prekid nasilja glavni uslov za nastavak pregovora posle povlačenja iz pojasa Gaze.

"Palestinci moraju da se bore protiv terorističkih organizacija, da ih rasformiraju i razoružaju kako bi omogućili nastavak mirovnih pregovora", poručio je Šaron obraćajući se prvi put naciji od kako je jutros i zvanično počela evakuacija jevrejskih naselja u pojasu Gaze, nakon 38 godina izraelske okupacije.

U skoro čitavoj svojoj političkoj karijeri, Šaron je podržavao širenje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze i do pre samo dve godine govorio da Izrael neće napustiti ni pedalj najudaljenijeg naselja u Gazi.

"Ali realnost se promenila i u zemlji, i u regionu i u svetu i to me je navelo da promenim svoj stav. Ne možemo zauvek zadržati Gazu. Tamo živi više od milion Palestinaca, čiji se broj udvostruči u svakoj generaciji", rekao je izraelski premijer.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.