Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Okt.2020, 11:45

Počelo malo hodočašće u Velikoj džamiji u Meki uz ograničen broj učesnika

Prva grupa muslimanskih hodočasnika stigla je danas u Meku, u Saudijsku Arabiju, na malo hodočašće ili umru, sedam meseci pošto je taj obred odložen zbog izbijanja epidemije koronavirusa.

U malim grupama okruženi ljudima koji paze da se nosi maska i održavaju propisi fizičkog distanciranja vernici su počeli da obavljaju ritual tavaf, prema kome treba sedam puta da obiđu krug oko Kabe, kockaste konstrukcije prema kojoj se okreću muslimani da se mole i koja se nalazi u >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sredini dvorišta Velike džamije u Meki.

Malo hodočašće ili umra se može obavljati cele godine za razliku od hadžiluka koji je vremenski ograničen.

Zbog pandemije saudijske vlasti odlučile su ponovo da odobre malo hodošašće u tri faze sa merama namenjenim da se spreči širenje zaraze, kao za vreme velikog hadžiluka organizovanog krajem jula.

U prvoj fazi dozvoljen je dolazak da obavi hodošašće 6.000 Saudijaca i stranaca sa boravkom, svakog dana od nedelje. Oni su podeljeni u 12 grupa da se omogući slobodno kretanje i fizička udaljenost za vreme kruženja oko Kabe, rekao je ministar za hadžiluk i umru Mohamed Benten prošle nedelje na saudijskoj televiziji.

Od 18. oktobra broj vernika (Saudijaca i stranaca sa boravkoma) koji će moći da dođu na hodočašće se povećava na 15.000 dnevno, a još 40.000 vernika će moći da dođu u Veliku džamiju za dnevne molitve.

Vernicima iz inostranstva će biti dozvoljen dolazak od 1. novembra, kada će broj vernika kojima je dozvoljen dolazak biti podignut na 20.000, a onima kojima je dozvoljeno da obavljaju molitve na 60.000.

Ministarstvo zdravlja će birati zemlje iz kojih dolaze strani hodočasnici na osnovu razvoja pandemije Kovid-19.

Samo desetina hiljada vernika koji žive u Saudijskoj Arabiji su mogli da obave hadžiluk letos u odnosu na 2,5 miliona učesnika iz celog sveta koliko ih je bilo 2019. godine.

To drastično smanjenje broja hodočasnika i zdravstvene restrikcije omogućilo je vlastima da proglase da nije bila ni jedna zaraza za vreme velikog hadžiluka.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počelo malo hodočašće u Velikoj džamiji u Meki uz ograničen broj učesnika

Izvor: Beta, 04.Okt.2020

Prva grupa muslimanskih hodočasnika stigla je danas u Meku, u Saudijsku Arabiju, na malo hodočašće ili umru, sedam meseci pošto je taj obred odložen zbog izbijanja epidemije korona virusa.U malim grupama okruženi ljudima koji paze da se nosi maska i održavaju propisi fizičkog distanciranja vernici...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.