Počeli razgovori o novom Kjotu

Izvor: B92, 06.Dec.2011, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeli razgovori o "novom Kjotu"

Durban -- Na konferenciji UN o klimi u Durbanu počeli razgovori "iza zatvorenih vrata" kako bi se spasao jedini sporazum koji se tiče smanjenja emisije štetnih gasova.

U tom južnoafričkom gradu takođe će početi i razgovori o novom, širem sporazumu, koji bi trebalo da uključi najveće svetske emitere štetnih gasova - Kinu i druge zemlje koje beleže brz privredni rast, kao i SAD i Evropu.

Predstavnici ključnih zemalja na konferenciji jutros su, krijući od javnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pozicije, počeli niz privatnih sastanaka na kojima ubeđuju jedni druge u svoje stavove.

Konferencija, na kojoj učestvuju predstavnici 194 zemlje, ušla je u odlučujuću nedelju i pregovarači su pod velikim pritiskom jer za godinu dana prestaje da važi Protkol iz Kjota kojim su se industrijski razvijene zemlje obavezale da smanje emisiju štetnih gasova.

Kao uslov za obnavljanje obaveza koje je preuzela u okviru Protokola iz Kjota iz 1997. godine, EU traži da sve vodeće zemlje pristanu da ubuduće ograniče emisiju gasova koji doprinose globalnom otopljavanju. Takođe, EU želi da odmah počnu pregovori o novom, sveobuhvatnom sporazumu, koji bi bio zaključen do 2015. i stupio na snagu pet godina kasnije.

Kina, s druge strane, ističe da podržava svaki budući sporazm o klimi ali i nedvosmislo poručuje Evropi da neće pristati da ograniči štetne emisije.

Vodeći kineski pregovarač Sie Zenhua je u prvom obraćanju medijima na konferenciji rekao da Kina želi da, pre nego što uđe u novu fazu pregovora o klimi, bude sigurna da su industrijski razvijene zemlje ispunile sve na šta su se prethodno obavezale, i pošto se u to uveri, Kina će razgovarati o sporazumu za period posle 2020.

Američki pregovarač Tod Stern je rekao da države moraju da prihvate obaveze, ali da on ne veruje da će Kina i zemlje u razvoju to prihvatiti. On takođe smatra da budući sporazum treba da ukine podelu na razvijene zemlje i zemlje u razvoju, kakva je u konvenciji o klimi iz 1992, jer se od tada svet promenio u velikoj meri.

Ni Kanada nije spremna da se obaveže na nova smanjenja štetne emisije, ako to ne uradi i Kina. Naime, Kanada, Japan i Rusija su još prošle godine odbacile mogućnosti da učestvuju u drugoj fazi Protokola iz Kjota koja bi počela 2013.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ban: Postizanje klimatskog sporazuma i dalje van dosega

Izvor: Blic, 07.Dec.2011, 01:40

Postizanje sveobuhvatnog klimatskog sporazuma "trenutno je možda van dosega", smatra generalni sekretar UN Ban Ki-mun, pošto su Kina i Indija blokirale evropske planove o pregovorima o novom sporazumu koji bi obavezao sve potpisnice da se pridržavaju obećanja o smanjenju zagađenja...Evropska "mapa...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.