Počela hitna sednica SB UN o nuklearnoj probi Severne Koreje

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Jan.2016, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela hitna sednica SB UN o nuklearnoj probi Severne Koreje

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija počeo je danas hitno zasedanje povodom tvrdnji Severne Koreje da je izvela uspešnu probu hidrogenske bombe.

Petnaestočlani Savet bezbednosti razmatra uvođenje dodatnih sankcija zvaničnom Pjongjangu zbog te neočekivane nuklearne probe, koju je generalni sekretar UN-a Ban Kimun nazvao "duboko uznemirujućom" i "destabilizujućom za regionalnu bezbednost", prenela je agencija AFP.

Savet bezbednosti zaseda iza zatvorenih vrata, na >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << zahtev SAD i Japana, koji insistiraju na novom nacrtu rezolucije UN-a o dodatnim sankcijama Severnoj Koreji.

"Radićemo sa drugima na rezoluciji o dodatnim sankcijama", izjavio je britanski ambasador u UN-u Metju Rajkroft.

Očekuje se da će SB objaviti rezoluciju u kojoj će snažno osuditi probu koju je izveo Pjongjang, ali eventualne dodatne mere zavise od Kine, članice Saveta koja ima pravo veta.

Severna Koreja saopštila je ranije danas da je izvela svoju prvu uspešnu probu minijaturizovane hidrogenske bombe, što još nije potvrđeno, ali su usledile osude sa svih strana sveta.

Vest o izvođenju probe emitovana je na severnokorejskoj državnoj televiziji, a prikazan je i snimak kopije naredbe koju je Kim potpisao 15. decembra, a kojom se odobrava najnovija nuklearna proba Pjongjanga.

"Neka nam 2016. godina počne uz gromoglasni ođek naše prve eksplozije hidrogenske bombe, da ceo svet upre pogled u našu socijalističku, nuklearno naoružanu republiku i veliku Radničku partiju Koreje", napisao je Kim svojom rukom u poruci pored potpisa.

Hidrogenska ili termonuklearna bomba koristi fuziju u lančanoj reakciji koja rezultira daleko snažnijom eksplozijom nego što je to eksplozija usled fisije izazvane samo uranijumom ili plutonijumom.

Veruje se da Severna Koreja godinama razvija takvu modernu napravu, a eksperti nisu sigurni da li je danas zaista testirana hidrogenska bomba.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UN osudile nuklearnu probu S.Koreje, u pripremi nove sankcije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jan.2016

Savet bezbednosti UN oštro je večeras osudio nuklearnu probu Severne Koreje navodeći da je u pripremi nacrt rezolucije o dodatnim sankcijama Pjongjangu, javile su svetske agencije. Savet bezbednosti UN održao je večeras hitnu sednicu iza zatvorenih vrata posle saopštenja Severne Koreje da je izvela...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.