Počela ceremonija dodele Nobelove nagrade za mir

Izvor: Blic, 10.Dec.2010, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela ceremonija dodele Nobelove nagrade za mir

OSLO - U Oslu je počela svečanost povodom dodele Nobelove nagrade za mir, uprkos oštom protivljenju kineske vlade. Odluka o ovogodišnjem laureatu razbesnela je Peking, koji nastoji da omalovaži nagradu, pa je, pored ostalog, pozvao druge zemlje da bojkotuju uručivanje, ustanovio sopstvenu, Konfučijevu nagradu za mir, a suprugu Liju Sjaoboa stavio je u kućni pritvor u Pekingu.

Nagrada će u Oslu biti uručena predstavnicima porodice Liju, a simbolično će stajati prazna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stolica i slika na mestu gde bi on trebalo da sedi. Liju Sjaobo (54) osuđen je krajem 2009. na 11 godina zatvora za "subverziju" kao koautor Povelje 08, u kojoj se traži demokratizacija Kine.

Istovremeno, kineske vlasti privele su ranije danas dvadesetak disidenata. Kako prenosi BBC, prijavljeno je još 120 slučajeva stavljanja u kućni pritvor, ograničenja putovanja, prisilne promene lokacije i sličnih mera.

Internet sajtovi više stranih medija blokirani su u Kini, dan uoči uručenja Nobelove nagrade za mir. Strani portali kao što je CNN, BBC ili francuska televizija TV5, bili su takođe cenzurisani 8. oktobra kada je Nobelov komitet objavio dobitnika ovogodišnje nagrade za mir.

Kuću u kojoj je zatvorena njegova supruga, Liju Ksija, još od oktobra čuvaju kineski agenti bezbednosti, uniformisani i u civilu, ali danas je uočljivo njihovo pojačano prisustvo.

Čuvari proveravaju identitet svih koji ulaze, desetak novinara stoji ispred kapije, policijskih vozila ima na svakom obližnjem ćošku, službenici policije patroliraju oko zgrade, a u dvospratnom apartmanu gde živi Liju Ksija zavese su spuštene, javlja AP.

Telefonske i internet veze Lijuove supruge su isečene, a prijatelji, članovi porodice i kolege stavljeni su ili u kućni pritvor ili su pod budnim nadzorom. Nekolicini ljudi iz Liuovog okruženja, kao što su umetnik Ai Vejvei i borac za ljudska prava - advokat Mo Šaoping, zabranjeno je da izađu iz zemlje zbog bojazni Pekinga da bi oni mogli prisustvovati današnjoj dodeli Nobelove nagrade u Oslu.

Nobelova nagrada neće biti uručena prvi put posle 1936, kada su nacističke vlasti Nemačke sprečile pacifistu Karla van Osijeckog da je primi. Prema pravilima, nagradu može da primi samo laureat lično ili blizak član njegove porodice kao što je bio slučaj sa sovjetskim disidentom Andrejom Saharovim, Poljakom Lehom Valensom i dobitnicom iz Mjanmara Aung San Su Ći.

Nobelov komitet: Prazna stolica za Lija Sjaoboa

Sekretar Nobelovog komiteta Geir Lundestad rekao je danas agenciji AP da će ostaviti praznu stolicu za ovogodišnjeg dobitnika Liju Sjaoboa tokom ceremonije kojoj će prisustvovati ambasadori, članovi kraljevske porodice, ali i ostale istaknute ličnosti.

"Prazna stolica će predstavljati Sjaobou, što je najjači argument da upravo on zaslužuje nagradu", istakao je Lundestad i dodao da će na današnjoj ceremoniji biti predstavnici najmanje 45 od ukupno 65 ambasada u Oslu, kao i oko stotinu kineskih disidenata u egzilu i nekoliko aktivista za ljudska prava iz Hong Konga.



Bela kuća: Liju Sjaobo trebalo bi da primi nagradu lično

Kineski disident Liju Sjaobo trebalo bi da može da lično primi Nobelovu nagradu za mir, poručio je sinoć portparol Bele kuće Robert Gibs i dodao da će SAD na toj ceremoniji predstavljati američki ambasador u Norveškoj.

Srbija će prisustvovati dodeli Nobelove nagrade za mir. Kao specijalni predstavnik premijera Mirka Cvetkovića, Srbiju će predstavljati ombudsman Saša Janković. Više o tome pročitajte u posebnoj vesti.

Gibs je rekao da "predsednik (SAD Barak Obama) i ambasador u Norveškoj smatraju da SAD treba da prisustvuju ceremoniji kojoj treba da prisustvuje i dobitnik nagrade jer bi Kina trebalo da ga oslobodi".

On je dodao da je Obama bio među retkim zvaničnicima koji su javno čestitali (Liju Sjaobou) i pozvali Kinu da ga oslobodi, a "predsednik (Obama) će danas objaviti saopštenje u kojem će to potvrditi".

Ambasador Norveške u Oslu prisustvovaće danas ceremoniji dodele nagrade da bi pokazao podršku SAD Nobelovom institutu, zaključio je Gibs.

Protest u Hongkongu

Protest u Hongkongu

Kuneska policija ispred kuće supruge Siju Sjaoboa, koja se od oktobra nalazi u kućnom pritvoru

Kuneska policija ispred kuće supruge Siju Sjaoboa, koja se od oktobra nalazi u kućnom pritvoru

Kuneska policija ispred kuće supruge Siju Sjaoboa, koja se od oktobra nalazi u kućnom pritvoru

Kuneska policija ispred kuće supruge Siju Sjaoboa, koja se od oktobra nalazi u kućnom pritvoru

Kuneska policija ispred kuće supruge Siju Sjaoboa, koja se od oktobra nalazi u kućnom pritvoru

Kuneska policija od noćas čuva kuću supruge Siju Sjaoboa, koja se od oktobra nalazi u kućnom pritvoru

$(document).ready(function(){ $('#article_gal').show(); $('#article_gal_thumb').slideDown(200); $('#article_slide').cycle({ fx: 'fade', speed: 0, timeout: 0, pager: '#article_gal_thumb ul', pagerAnchorBuilder: function(idx, slide) { thumb = $('img',slide); var src = thumb.attr('thumb'); var title = thumb.attr('title'); return ''; // generisi navigaciju } }); $("#simplePrevious").addClass("disabled"); $("#article_gal_thumb").jCarouselLite({ btnNext: "#simpleNext", btnPrev: "#simplePrevious", circular: false, visible: 6 }); }); $(function() { $("a[rel=intext_gallery_1198]").lightBox({containerResizeSpeed: 450 }); //$('.knowledge').tipsy({gravity: 's', fade: false}); });

Protesti ispred Ambasade Kine u Oslu

U Oslu su juče održane demonstracije ispred Ambasade Kine, na kojima su aktivisti za borbu za demokratiju zahtevali da Peking oslobodi Liu Sjaoboa iz zatvora.

Uzvikujući "Sloboda Liju! Sloboda za Kinu!", oko 100 demonstranata pokušalo je da preda peticiju s više od 100.000 potpisa, kojom se zahteva oslobađanje tog disidenta, ali ih je u tome sprečila policija udaljivši ih od zgrade Ambasade.

Organizacija Amnesti Norveška koja je organizovala protest, saopštila je da nije iznenađena odbijanjem Ambasade da primi peticiju, i najavila da će potpisi biti poslati vlastima u Pekingu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.