Izvor: B92, 23.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počast ubijenom libanskom ministru

Bejrut -- Desetine hiljada Libanaca okupilo se u centru Bejruta kako bi odali poslednju počast ubijenom ministru Pjeru Džemajelu.

Sunitski muslimani i hrišćanski lideri optužili su Siriju da je odgovorna za ubistvo Džemajela, što Damask demantuje. Džemajelov kovčeg izložen je ispred katedrale Svetog Đorđa na Trgu mučenika u centru Bejruta, u blizini velike džamije koju je podigao bivši premijer Rafik al Hariri.

Haririjevo ubistvo prošle godine izazvalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je žestoke proteste zbog kojih su sirijske trupe morale da napuste Liban.

Džemajel (34) je ubijen u utorak i to je šesti protivnik Sirije koji je ubijen u protekle dve godine u Libanu.

Francuski ministar spoljnih poslova Filip Dust Blazi, čija je zemlja žestoki protivnik uplitanja Sirije u Liban, najistaknutiji je strani zvaničnik na sahrani.

Zvaničnici koji se protive Siriji tvrde i da je ubistvo pokušaj da se oslabi vlada koja se protivi uticaju Damaska u Libanu. Vlada, koja je na vlast došla posle povlačenja Sirije, pašće ako izgubi još dva ministra. Kabinet je već oslabljen ostavkom šest ministara iz Hezbolaha.

Zvaničnici tvrde i da je Damask naložio ubistvo Džemajela kako bi omeo planove za uspostavljanje međunarodnog tribunala koji bi sudio osumnjičenima za ubistvo Haririja.

Prema prvim rezultatima istrage UN, u ubistvo Haririja umešani su sirijski bezbednosni zvaničnici i njihove libanske kolege. Sirija je demantovala umešanost u ubistvo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.