Izvor: B92, 27.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počast kontroverznom svešteniku

Bratislava -- Slovački parlament izglasao zakon kojim se odaje počast kontroverznom katoličkom svešteniku iz vremena pre drugog svetskog rata.

Reč je o Andreju Hlinki koji je 1936. za sebe govorio da je "Slovački Hitler". Predlog koji je podnela nacionalistička Slovačka narodna partija (SNS) da se oda počast Hlinki zbog njegovog doprinosa stvaranju nezavisne slovačke države juče su podržala 94 poslanika a 26 je bilo protiv. Hlinka je bio katolički sveštenik i vođa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Slovačke narodne partije pre rata.

Taj potez su osudile razne organizacije i grupe u Slovačkoj.

Udruženje slovačkih Jevrejskih zajednica je saopštilo pre glasanja da je "Andrej Hlinka odbacio demokratske principe Čehoslovačke i govorio sa divljenjem o politici Adolfa Hitlera i Benita Musolinija".

"Jevrejska zajednica u Slovačkoj smatra ime Andreja Hlinke kao simbol slovačkog fašizma između 1934-45 godine," navodi se u saopštenju.

Slovački parlamentarci su izbacili neke delove iz predloga kao što je da je Hlinka "otac nacije". U anketi objavljenoj u oktobru više od pola Slovaka ze izjasnilo da je protiv toga da se Hlinka naziva ocem nacije.

Poznati intelektualci su potpisali peticiju u kojoj su nazvali Hlinku "ocem totalitarnog režima i advokata fašističke ideologije".

Hlinka je kritikovan zbog svojih antisemitskih i nacionalističkih stavova. Tokom 1930-ih godina zagovarao je široku autonomiju slovačke unutar Čehoslovačke. Umro je 16. avgusta 1938. pre početka rata.

U jednom govoru iz 1936. Hlinka je rekao: "Ja sam slovački Hitler i doneću red ovoj zemlji koji je Hitler doneo Nemačkoj".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.