Pobuna u selu Vukan

Izvor: Politika, 16.Dec.2011, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobuna u selu Vukan

Sahranjen vođa pobunjenog sela na jugu Kine

PEKING – Vođa protesta u selu na jugu Kine čija smrt u zatvoru je izazvala nerede i barikade oko naselja, sahranjen je danas kao heroj, a hiljade njegovih meštana se oprostilo od njega uz zahvalnost zbog njegovog žrtvovanja za selo.

Selo Vukan, na obali mora u provinciji Guangdong koja se graniči sa Hong Kongom, poprište je sukoba sa policijom i vlastima još od septembra zbog oduzimanja zemlje seljacima bez adekvatne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << naknade, a od prošle nedelje tenzije su narasle kada je njihov predvodnik Sue Đinboa umro u zatvoru.

Sue, koga je policija optužila da je bio vođa septembarskih nereda, umro je prema trvđenju vlasti zbog srčanih problema. Seljaci, međutim, kažu da veruju da je on prebijen na smrt.

Protesti protiv nezakonitog ponašanja lokalnih vlasti česti su u Kini, ali Vukan sa oko 13.000 stanovnika je otišao korak dalje kada su seljaci na prilaznim putevima podigli barikade, na kojima ima i boca sa plinom i bodljikave žice, strahujući od novog pokušaja policije da rasturi demonstrante.

Oko 7.000 ljudi prisustvovalo je današnjoj komemoraciji i sahrani Sua koji je bio lokalni mesar i predstavljao je selo u nategnutim pregovorima sa zvaničnicima oko oduzete zemlje, javile su agencije.

Na transparentima koje su nosili seljaci pisalo je „Žrtvovao si se za našu zemlju” i „Tužni žale za Sue Đinbom”.

Porodica i meštani su preko telefona izjavili agencijama da su modrice i naboji na Suovom telu potvrdile njihove sumnje da ga je policija tukla u zatvoru.

Meštani su preuzeli kontrolu nad tim ribarskim selom nakon što su lokalni funkcioneri ili pobegli sa novcem od prodaje zemlje posle prvih protesta, ili su otpušteni.

Gnev u selu je narastao ove godine pošto ponovljeni zahtevi da se ispravi nepravda oko oduzete zemlje nisu dali nikakve rezultate. Seljaci tvrde da je stotine hektara zemlje oduzeto i nije plaćeno adekvatno od strane korumpiranih lokalnih funkcionera koji su bili u dosluhu sa velikim razvojnim firmama poslednjih godina.

Kineske vlasti su saopštile da će se obračunati sa liderima nereda u selu na jugu Kine i ispitati navode seljaka oko nelegalnog oduzimanja zemlje od strane lokalnih funkcionera, što je dovelo do nezadovoljstva meštana.

Gradonačelnik Šanveja, Vu Cili, nadležan i za selo Vukan, rekao je novinarima da će oštre mere biti preduzete protiv meštana koji podstiču druge na nerede i oštećenja javne imovine, prenela je agencija Sinhua.

On je obećao da će istražiti nedozvoljeno postupanje seoskih starešina i rekao da se privremeno zamrzava izgradnja na seoskom zemljištu dok većina seljaka ne bude zadovoljna s uslovima otkupa zemlje.

Seljaci su međutim, rešeni da nastave s protestima i pored obećanja gradonačelnika Vua i traže da u selo dođu predstavnici centralne vlade i uspostave pravdu.

Tokom brzog privrednog rasta i razvoja lokalne vlasti su često zloupotrebljavale položaj i bez adekvatne naknade oduzimale seljacima zemlju i imovinu radi izgradnje industrijskih i infrastrukturnih objekata, što je dovodilo do čestih protesta širom Kine.

Tanjug

objavljeno: 16.12.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.