Izvor: B92, 03.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobeđeno kravlje ludilo?

San Francisko -- Naučnici genetskim inženjeringom stvorili desetak krava u kojima nema proteina koji mogu da budu uzročnici kravljeg ludila.

Kako piše onlajn magazin Nejčer bajotehnoloži, gen koji je odgovoran za nastajanje priona (kravljeg ludila) stavljen je pod kontrolu, saopštili su američki i japanski naučnici, a AP ocenjuje da bi krave mogle postati imune na tu bolest koja napada i uništava njihove mozgove.

Kada je moždano tkivo genetski inženjerisanih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << krava bilo izloženo lošim prionima, bolest nije nastajala, navodi se u saopštenju naučnog tima. Stručnjaci u SAD su ocenili da taj uspeh pruža dodatnu sigurnost svima koji se plaše da će pojesti inficirano kravlje meso.

Rezultati istraživanja mogli bi da pomognu u boljem razumevanju Krojcfeld-Jakobljeve bolesti, koja se javlja kod ljudi, a slična je kravljem ludilu, naveo je naučni tim.

Naučnici još ne razumeju biološku svrhu normalnih priona, koji nastaju i u ljudima. Veruje se da jedan jedini loš prion može da izazove Krojcfeld-Jakobljevu bolest, koja izjeda ljudski mozak i bez izuzetka je smrtonosna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.