Pobeda za utehu i nadu

Izvor: Politika, 02.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobeda za utehu i nadu

Naši odbojkaši su pobedom protiv Rusije s 3:0 (25:22, 25:16, 25:19) završili takmičenje u Svetskoj ligi. To im nije bilo dovoljno da odu u Katovice na završni turnir, ali ova pobeda je i za utehu i za nadu. "Prija uspeh protiv velikog protivnika kakav je Rusija. Imamo mnogo mladih igrača, koji u svojim klubovima nisu imali priliku da igraju tako jake utakmice kao u Svetskoj ligi. To iskustvo će im biti dragoceno, pogotovo ako nastave da rade kao do sada i sačuvaju zajedništvo", kazao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << selektor naše reprezentacije Igor Kolaković.

Iako je bilo jasno da su našoj reprezentaciji bile zatvorene i iglene uši za prolazak u dalje takmičenje ona je dala sve od sebe da se časno rastane od publike. Uspela je u tome i dobila zaslužene aplauze.

U Vršcu, dva dana pre toga, naša reprezentacija je dobro igrala u prva dva seta, ali nije izdržala u završnici: prvi je izgubila s 33:31, a drugi s 25:23. I tu je pala odluka o pobedniku.

U "Pioniru" je prvi set podsećao na te iz vršačkog "Milenijuma", međutim, ovog puta naš tim nije poklekao. Pri rezultatu 22:22 Janić je doneo prednost, potom ruski "poljar" Verbov nije ukrotio servis, a onda je Miljković pokazao da "vršački kompleks" neće važiti i u Beogradu (25:22).

– Imali smo malo grešaka u prvom setu, u drugom smo bili nadmoćni, a u trećem smo uspešno završili posao. Da smo pobedili Kubu u Novom Sadu mogli smo i da odemo na finalni turnir Svetske lige. Ova generacija je pokazala da ima budućnost i nadam se da će na Evropskom prvenstvu u septembru biti bolje, a i da ćemo da odemo na Svetski kup u Japan i izborimo se za olimpijsku vizu, – rekao je kapiten Andrija Gerić.

Pravi ispit je bio u trećem setu. Rusi se nisu pomirili s porazom, ali ni naši igrači nisu izgubili glavu, pa su smogli snage da stignu vođstvo protivnika (15:15), a potom i da preuzmu igru u svoje ruke (18:15). Posle toga je sve bilo lakše.

– Ova utakmica je ličila na onu u Vršcu, samo su uloge bile obrnute. Miljković je bio odličan u napadu, a mi nismo imali takvog igrača, – ukratko je ocenio utakmicu gorostasni ruski kapiten Aleksej Kazakav (217 cm).

Selektor Rusije Vladimir Alekno je naglasio da su mu primači igrali slabo, da je pucač Matkovski imao samo 30 odsto uspeha. Priznao je i da svaki tim igra onoliko dobro koliko mu suparnik dozvoli, to jest, Srbija je igrala tako da njegov tim nije mogao ni set da uzme.

Naša reprezentacija odlazi na odmor s punim samopouzdanjem. Konačno je pobedila Rusiju u Svetskoj ligi i uz povratak Nikole Grbića i Boškana, a možda i još nekog, ima čemu da se nada na Evropskom prvenstvu u Rusiji.

DVORANA: Pionir. GLEDALACA: 5.897. SUDIJE: Loderus (Holandija) i Sokulu (Turska).

SRBIJA: Perić, Bojović, Janić 8, Kovačević 9, Stanković, Samardžić, Petković 1, Nikić, Gerić 8, Miljković 15, Starović, Podraščanin 12. Selektor: Kolaković.

RUSIJA: Kornjejev 8, Grankin 5, Kazakov 8, Bereško 7, Samsoničev, Janutov, Ostapenko 3, Terešin, Verbov, Matkovski 7, Kulešov 4. Selektor: Alekno.

I. Cvetković

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.