Pobeda Sarkozijeve stranke

Izvor: B92, 11.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobeda Sarkozijeve stranke

Pariz -- Birači u Francuskoj u prvom krugu parlamentarnih izbora najviše glasova dali stranci predsednika Nikole Sarkozija.

Desničarska Unija za narodni pokret je, prema rezultatima na osnovu 93 odsto izbrojanih glasova, osvojila 40 odsto glasova, a opoziciona Socijalistička partija 25, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. Očekuje se da će UNP dobiti većinu od 577 poslaničkih mesta u parlamentu, a kontrola parlamenta je od suštinskog značaja za Sarkozija i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njegova obećanja o smanjenju poreza i socijalnim reformama.

Odziv birača je bio oko 61 odsto, a analitičari to objašnjavaju time što je izhod izbora bio predvidiv. UMP je dobio očekivanu većinu, posle pobede Sarkozija na predsedničkim izborima prošlog meseca, kada je porazio protivnicu, socijalistkinju Segolen Roajal.

Stranka centriste Fransoa Bajrua, trećeg kandidata na predsedničkim izborima, dobila je sedam odsto glasova, iako je Bajru na predsedničkim osvojio skoro 19. Posle drugog izbornog kruga on može da računa na najviše četiri poslanička mesta.

Stranka ultranacionaliste Žan-Mari Lepena osvojila oko četiri odsto glasova i nije prešla cenzus, a 1997. imala je 15 odsto glasova.

Očekuje se da komunisti, koji su sedamdesetih godina imali više od 80 mesta u skupštini, sada neće imati više od 12 mesta.

Svaki kandidat koji osvoji više od 50 odsto glasova u prvom krugu ima zagarantovano mesto u parlametu. Ako niko nije osvojio više od polovine glasova, u drugi krug ulaze dva najbolje plasirana kandidata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.