Plenković: Stupio bih u kontakt sa nadležnima u Srbiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Sep.2016, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plenković: Stupio bih u kontakt sa nadležnima u Srbiji

Predsednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je danas u Drnišu da bi, da je u poziciji da odlučuje, naložio ministarstvima da uspostave kontakt sa nadležnima u Srbiji i upoznaju se slučajem hapšenja hrvatskog špijuna u Beogradu.

Plenković, koji u Drnišu boravi u okviru predizborne kampanje, rekao je novinarima da je, kao i oni, vest o tom hapšenju čuo od medija.

"Ja nemam zakonsku mogućnost da znam više o tome. Da sam u poziciji da odlučujem, naložio bih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ministarstvima i službama da provere o čemu je reč i uspostave kontakte sa srpskim telima, da se utvrdi o čemu je reč", rekao je Plenković, prenela je regionalna N1TV.

On je dodao da, zbog nedostatka informacija o slučaju, ne bi hteo da spekuliše o tome zašto se hapšenje dogodilo baš u ovom trenutku.

"Moja poruka je da želim da se tenzije smire, promeniti teme i retoriku iz predizborne kampanje", kazao je Plenković.

Prioritet je BiH, pa otvorena pitanja sa Srbijom

Plenković tvrdi da je toj stranci prioritet rešavanje statusa Hrvata u Bosni i Herceovini, pa otvorena pitanja sa Srbijom.

Plenković je rekao da je za HDZ prioritet napredovanje Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni I Hercegovini.

Nakon toga sledi i rešavanje rezidualnih pitanja sa Srbijom.

"Znaćemo da rešimo i pitanja naših veterana, kao i apostrofiranje rešavanja spornog zakona o univerzalnoj jurisdikciji", poručio je Plenković.

On je ponovio da je u vojno-policijskim akcijama "Bljesak" i "Oluja", hrvatska teritorija bila "oslobođena".

“Hrvatska je bila žrtva, a Beograd je bio agresor", kaže Plenković.

Samo u vojno-policijskoj akciji "Oluja" iz Hrvatske je proterano više od 200.000 Srba, dok je više hiljada njih poginulo ili se i danas vode kao nestali.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.