Izvor: B92, 09.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plavi šlemovi, deca i seks

Njujork -- Pripadnici mirovnih snaga Ujedinjenih nacija, Plavi šlemovi, seksualno su iskorišćavali decu u Liberiji.

Međunarodna humanitarna organizacija Save the Children saopštila je da su humanitarni radnici i pripadnici mirovnih snaga UN u Liberiji tokom rata u toj zemlji trgovali hranom da bi im deca zauzvrat pružala seksualne usluge.

Save the Children je obavio razgovore sa skoro 160 dece i oko 170 odraslih koji su živeli u kampovima ili su se nedavno vratili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u svoje domove. U izveštaju te organizacije navodi se da su svi ispitanici govorili o devojčicama koje su pružale seksualne usluge starijim muškarcima u zamenu za novac, hranu i drugu robu.

Save the Children je saopštio da se uslovi života dece u Liberiji nisu popravili od završetka građanskog rata 2002. i pozvala Ujedinjene nacije i druge humanitarne organizacije da istraže sva seksualna zlostavljanja i prijave sve prekršaje nadležnim organima.

U Liberiji je trenutno oko 17.000 pripadnika mirovnih trupa UN, koji obezbeđuju mir posle građanskog rata u toj zemlji. Tokom višegodišnjeg rata ubijeno je nekoliko desetina hiljada ljudi, a skoro milion stanovnika je raseljeno. Veliki broj građana još živi u izbegličkim kampovima.

Slučajevi seksualnog iskorišćavanja ranije su otkriveni u

drugim mirovnim misijama UN, na primer u Bosni i Hercegovini, na Kosovu, Kambodži i Istočnom Timoru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.