Plastična krv kao prirodna

Izvor: Blic, 12.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plastična krv kao prirodna

Veštačka, plastična krv koju su usavršili britanski naučnici, mogla bi da bude spasonosna u hitnim slučajevima kada u blizini nema prave krvi.

Istraživači sa Univerziteta u Šefildu napravili su veštačku krv od molekula plastike u čijem se središtu nalazi atom gvožđa koji, slično hemoglobinu, može da raznosi kiseonik do organa i tkiva. Naučnici su saopštili da bi njihov izum mogao da bude od ogromne koristi, posebno u ratnim zonama. Po njihovim rečima, veštačka krv >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ima dug vek trajanja, ne mora da stoji na hladnom i lako se transportuje. Oni tvrde i da bi proizvodnja ovakve veštačke krvi bila jeftina i kažu da trenutno pokušavaju da obezbede sredstva kako bi napravili prototip pogodan za biološko testiranje.

„Veoma smo uzbuđeni zbog činjenice da bi mogao da spase mnoge živote", kaže dr Lens Tvajmen sa odseka za hemiju. „Mnogi ljudi umiru od rana zadobijenih u raznim nesrećama ili na bojnom polju samo zato što krv mogu da dobiju tek kad stignu u bolnicu."

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.