Planiran atentat na patrijarha Vartolomeja?

Izvor: RTS, 10.Maj.2013, 22:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Planiran atentat na patrijarha Vartolomeja?

Turske vlasti pojačale mere bezednosti oko Vaseljenske patrijaršije u Istanbulu zbog spekulacija da se sprema atentat na ekumenskog patrijarha Vartolomeja. Policija nije želela da potvrdi novinske izveštaje.

Turski televizijski kanal NTV objavio je da je za 29. maj bio planiran atentat na carigradskog i vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, duhovnog vođu svetskog pravoslavlja.

Taj datum je, kako se ističe, simboličan, pošto je to dan kada su, pre 560. godina Turci >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << osvojili vizantijski Carigrad, prenosi Verska informativna agencija (VIA).

Turska policija uhapsila je jednog muškarca, a za dvojicom njegovih pomagača se traga.

Carigradski patrijarh se nalazi pod posebnom zaštitom, a turske vlasti su pojačale mere bezednosti oko Vaseljenske patrijaršije, prenosi AP pozivajući se na lokalne funkcionere.

Prema nepotvrđenim izveštajima medija, policija je danas na kratko pritvorila jednog čoveka na osnovu dojave o planiranom ubistvu carigradskog patrijarha, koji važi za prvog među jednakima među poglavarima pravoslavnih crkava.

List Haberturk objavio je da istražne sudije u Ankari istražuju navodnu zaveru. Policija nije želela da potvrdi novinske izveštaje, a ni kancelarija istražnog sudije nije htela da komentariše ove navode.

Portparol patrijaršije Dositeos Anagnostopulos, izjavio je da ne može da potvrdi da je spremana zavera, ali je rekao da su turske vlasti pojačale mere bezbednosti oko crkve.

Sedište Vaseljenske patrijaršije je u Istanbulu, nekadašnjem Carigradu koji je bio prestonica Vizantijskog carstva do pada pod vlast Osmanlija 1453. godine.

Vartolomej Arhondonis je za vaseljenskog patrijarha izabran 1991. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Planiran atentat na patrijarha Vartolomeja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Maj.2013

Turski televizijski kanal NTV izvestio je danas da je za 29. maj bio planiran atentat na carigradskog i vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, duhovnog vođu svetskog pravoslavlja, javlja Verska informativna agencija (VIA).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Pojačana bezbednost Vartolomeja

Izvor: B92, 11.Maj.2013, 16:36

Ankara -- Turska policija je pojačala mere bezbednosti oko vaseljenskog patrijarha Vartolomeja nakon otkrivanja planova o atentatu na njega, saopštava njegova kancelarija..Portparol patrijaršije u Istanbulu izjavio je da su dobili informaciju da je jedna osoba uhapšena, a da se za drugima traga...Turski...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.