Planirali da  ubiju Obamu

Izvor: Glas javnosti, 27.Avg.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Planirali da ubiju Obamu

Četiri osobe uhapšene su u Denveru, u okviru istrage o planiranom atentatu na demokratskog kandidata za Belu kuću Baraka Obamu, koju je pokrenuo Ef-Bi-Aj. Napad na Obamu planiran je za četvrtak, kada će on, na stadionu u Denveru koji prima 80.000 ljudi održati govor kao zvanični kandidat Demokratske stranke za predsedničke izbore u novembru.

Američki agenti su u nedelju u Aurori, u Koloradu, priveli četiri osobe - tri muškarca i jednu ženu - koji su se, izgleda, ozbiljno pripremali >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << za atentat na konvenciji Demokratske stranke gde će biti objavljena nominacija Obame.

Prvo je uhapšen 28-godišnji Tarin Gartrel, u čijem su kamionetu pronađene dve snajperske puške, kamuflažna odeća, voki-toki, pancir, jak snajper, dozvole koje glase na razne osobe, kao i opojna sredstva, metamfetamini. Jedna od pušaka prijavljena je kao ukradena u Kanzasu.

Policiju je trag odveo do Gartrelove hotelske sobe u Glendejlu, gde je drugi član grupe, čije ime još nije poznato javnosti a za kojim je izdato nekoliko naloga za hapšenje, pokušao da pobegne skokom kroz prozor sa petog sprata, nakon čega je uhvaćen. Na ruci je imao prsten s kukastim krstom. Uhapšen je još jedan muškarac povezan s Gartrelom, 32-godišnji Nejtan Džonson, koji je potvrdio da su Gartrel i drugi uhapšeni planirali da ubiju Obamu za vreme govora kojim prihvata nominaciju, koristeći snajpersku pušku s nišanom nameštenim na 750 jardi (oko 685 metara). Uhapšena je i jedna ženska osoba.

Smatra se da su uhapšeni povezani s organizacijom Sons of Silence („sinovi tišine“), odmetničkom motorističkom bandom koja je usko povezana sa belačkim rasističkim grupama. Prema rečima policije Kolorada, u toku je istraga koja će pokazati stepen ozbiljnosti zavere.

KLINTONOVA PODRŽALA OBAMU

Senku na konvenciju bacilo je ogorčenje pristalica senatorke iz NJujorka Hilari Klinton koji su ozlojeđeni ne samo što je izgubila nominaciju, već i što je Barak Obama nije izabrao za svoju potpredsednicu. Ipak, Klintonova je u utorak, govoreći na konvenciji, zatražila od svojih birača da „bez izuzetka“ podrže Obamu kako bi pobedio na predsedničkim izborima početkom novembra. „Ujedinjeni smo u podršci Baraku Obami i Džozefu Bajdenu i osiguraćemo svojim kandidatima pobedu na izborima 4. novembra“, rekla je Klintonova. Ona je od svojih pristalica zatražila da stanu iza Obame i pošalju nedvosmislenu poruku Republikanskoj partiji da ne računa na podele među demokratama.

Tužilac Troj Ejd izjavio je za televiziju Si-Bi-Es 34 da ne smatra da postoji velika pretnja po Obamin život. Ipak, mere obezbeđenja u Denveru su pojačane, a oko 5.000 policajaca patrolira ulicama ovog grada od dva miliona stanovnika u planinama Kolorada. Obama je već godinu dana je pod režimom zaštite američke Tajne službe, nakon nekoliko ozbiljnih pretnji smrću.

Svet još nije zaboravio tragični događaj od pre 40 godina, 6. juna 1968, kada je na demokratskoj konvenciji u Los Anđelesu Roberta Kenedija - koji je upravo odlazio posle govora kojim je prihvatio predsedničku kandidaturu - hicima iz pištolja pogodio palestinski hrišćanin Sirhan Sirhan. Kenedi je od zadobijenih povreda preminuo 26 sati kasnije.

Robertov brat i brat Džona Kenedija ubijenog u atentatu 1963, senator Edvard - Ted Kenedi, koji je u junu operisan od tumora na mozgu, u kratkom je, ali upečatljivom govoru prvog dana Nacionalne demokratske konvencije u Denveru, koja je počela u ponedeljak, ponovio snažnu podršku i veru u izbor Obame za novog predsednika SAD.

„Došao sam večeras ovamo da promenimo Ameriku, da obnovimo njenu budućnost, da se uzdignemo do naših najboljih ideala i da izaberemo Baraka Obamu za predsednika Sjedinjenih Država“, rekao je Kenedi u dirljivom, ali čvrstom govoru, dočekan sa ovacijama više od 4.000 učesnika konvencije. Mnogi u publici, posebno članovi porodice Kenedi, nisu krili suze, svesni loših prognoza u vezi sa njegovom bolešću.

Ovaj 76-godišnjak je dodao da je to za njega lično „sezona nove nade“ da će se ostvariti njegova životna želja i da će svi Amerikanci „na istoku, zapadu, jugu i severu... stari i mladi“ dobiti pristojno zdravstveno osiguranje.

Glavni govor prvog dana Nacionalne demokratske konvencije održala je u ponedeljak uveče Mišel Obama. Ona je naglasila svoju ljubav prema Americi i potrudila se da opiše svog supruga Baraka kao običnog čoveka koji će biti „izvanredan predsednik“ SAD.

„Došla sam ovde kao supruga koja voli svoga muža i veruje da će on biti izvanredan predsednik“, rekla je Mišel u opuštenom nastupu, u kojem je govorila o svom odrastanju, školovanju, podršci roditelja, ljubavi za supruga i ćerke, trudeći se da ostavi utisak tople i jednostavne osobe, koja je prošla težak životni put.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Nema pretnje od atentata na Obamu

Izvor: Kurir, 27.Avg.2008

DENVER, 27. avgusta (Tanjug) - Ne postoji realna pretnja po predsedničkog kandidata Baraka Obamu u Denveru, u američkoj saveznoj državi Kolorado, izjavio je danas američki državni tužilac Troj Ejd. On je rekao da će protiv tri muškarca, uhapšena u nadelju, biti podignuta optužnica za posedovanje...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.