Pjongjang tvrdi da je testirao raketu na čvrsto gorivo

Izvor: Blic, 24.Mar.2016, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pjongjang tvrdi da je testirao raketu na čvrsto gorivo

Severna Koreja saopštila je danas da je uspešno testirala raketu na čvrsto gorivo, što bi predstavljalo, ukoliko se potvrdi, važan korak u unapređenju nuklearnog i balističkog programa te zemlje, preneli su danas tamošnji mediji.

Kako su javile svetske agencije, Pjongjang do sada je raspolagao raketama s tečnim gorivom. Rakete s čvrstim pogonskim gorivom imaju određene prednosti kao što je brže vreme lansiranja i bolje kretanje.

Mediji Severne Koreje preneli >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su da je lider te zemlje Kim Džong-un lično nadgledao raketnu probu. On je posle testiranja izjavio da je to "istorijski napredak koji će omogućiti da se nanese velika šteta neprijateljima".

Vojni stručnjaci smatraju da je Severna Koreja već koristila čvrsto gorivo za rakete kratkog dometa, ali ne i za rakete srednjeg i dugog dometa.

Tenzije na korejskom poluostrvu rastu od kada je Pjongjang u januaru saopštio da je izveo četvrtu nuklearnu probu, kao i test lansiranja posmatračkog satelita pomoću rakete dugog dometa. Severna Koreja je navela da je izvela i prvo testiranje hidrogenske bombe.

Savet bezbednosti UN je početkom marta usvojio novu rezoluciji o pooštravanju sankcija Severnoj Koreji.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Severna Koreja testirala motor rakete na čvrsto gorivo?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Mar.2016

Severna Koreja je testirala raketni motor na čvrsto gorivo, a njen lider Kim Džon-un poručio da je time povećana sposobnost zemlje da izvede raketni napad, javila je danas severnokorejska agencija KCNA...Kim je rekao da je ovim potezom pojačana moć balističkih raketa "koje mogu da nemilosrdno...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.