Pjongjang se žali UN zbog vežbi SAD i Seula

Izvor: Blic, 14.Nov.2017, 00:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pjongjang se žali UN zbog vežbi SAD i Seula

Severna Koreja žalila se danas Ujedinjenim Nacijama povodom udruženih vojnih vežbi SAD i Južne Koreje opisujući ih kao "najgoru situaciju ikada".

U pismu generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu u koje je Rojters ima uvid, ambasador Severne Koreje Ja Song Nam izjavio je da SAD "besno jure u ratne vežbe predstavljajući opremu za nuklearni rat na i oko Korejskog poluostrva".

Ja je rekao da bi Vašington trebalo okriviti za eskalaciju tenzija i optužio Savet bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << UN za ignorisanje "vežbi nuklearnog rata SAD koje će po svaku cenu doneti užasnu katastrofu ljudskoj polpulaciji".

On je od Gutereša zatražio da 15-članom Savetu skrene pažnju, što je propisano retko primenjivanim članom 99 povelje UN.

- Vežbe nuklearnog rata SAD predstavljaju pretnju međunarodnom miru i bezbednosti - istakao je Ja.

Kako se navodi, Južna Koreja je saopštila da su udružene vežbe izvedene kao odgovor na nuklearne i raketne provokacije Severne Koreje.

Kako je ranije preneo Index.hr, prvi put u poslednje tri decenije, tri američka nosača aviona plovili su zajedno u borbenoj formaciji - i to u zapadnom Pacifiku.

Borbena formacija koju čine nosači aviona UŠ Ronald Regan, Teodor Ruzvelt i UŠ Nimic, zajedno sa dodatnim ratnim brodovima u njihovim borbenim grupama, učestvuje u mornaričkoj vojnoj vežbi koja traje četiri dana.

Kako se navodi, u vežbi učestvuju i snage američkog saveznika Japana, i to s nosačem helikoptera Ise i dva razarača, izvestio je International Busineš Times.

- Tri super-nosača aviona koji trenutno plove Japanskim morem nose više od 200 vojnih aviona, što je više od vazdušnih snaga mnogih zemalja - rekao je novinar BBC-a koji je i sam posetio UŠ Ronald Reagan za vreme vežbe.

Budući da se vežba izvodi blizini Korejskog poluostrva, a istovremeno sa posetom američkog predsednika Donalda Trampa istočnoj Aziji, može se tumačiti da služi kao dodatno pokazivanje vojne sile SAD-a, koje pokušavaju da zastraše i obuzdaju Severnu Koreju, koja uporno nastavlja svoj nuklearni program, koji za krajnji cilj ima razvijanje kapaciteta za nuklearni napad na SAD, preneo je Index.hr.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.