Pjongjang počeo preradu nuklearnog materijala

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Apr.2009, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pjongjang počeo preradu nuklearnog materijala

PEKING, NJUJORK - Severna Koreja je saopštila da je ponovo počela preradu nuklearnog materijala potrebnog za proizvodnju plutonijuma, kako je i najavila prošle sedmice.

"Ponovna obrada potrošenih šipki nuklearnog goriva iz probne nuklearne elektrane počela je kako je navedeno u saopštenju ministarstva spoljnih poslova od 14. aprila", saopštio je portparol severnokorejskog ministarstva za lokalnu novinsku agenciju KCNA, a prenela japanska agencija Kjodo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Severna Koreja je 14. aprila saopštila da se povlači iz pregovora šest država o svom nuklearnom programu, kao odgovor na saopštenje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u kome se Pjongjang osuđuje zbog lansiranja rakete dugog dometa 5. aprila i zahteva jača primena finansijskih sankcija i embarga na oružje.

Komitet za sankcije Saveta bezbednosti UN juče je stavio tri severnokorejske kompanije na "crnu listu" zbog pomaganja razvoju raketnog i nuklearnog programa Pjongjanga.

Komitet za sankcije ispoštovao je rok koji je Savet bezbednosti UN postavio 13. aprila, da sačini listu roba i kompanija iz Severne Koreje koje će biti stavljene na crnu listu na osnovu rezolucije 1718, donete nakon nuklearnog testa koji je Pjongjang sproveo u oktobru 2006. godine.

Tri kompanije koje su stavljene na listu su "Koreja Majning development trejding", "Koreja rjongbong general" i "Komercijalna banka Trančon", prema kopiji odluke komiteta u koju je agencija Rojters imala uvid.

Pre lansiranja rakete 5. aprila, komitet za sankcije se nije sastajao dve godine.

Zamenik ambasadora Severne Koreje pri UN Pak Tok Hun je saopštio da Pjongjang odbacuje odluku komiteta.

Severna Koreja je saopštila da je raketu lansirala kako bi poslala satelit u orbitu, ali su mnoge države taj test videle kao testiranje balističke rakete dugog dometa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Severna Koreja počela obradu nuklearnog materijala

Izvor: Blic, 25.Apr.2009

Severna Koreja je saopštila danas da je ponovo počela preradu nuklearnog materijala potrebnog za proizvodnju plutonijuma, kako je i najavila prošle sedmice....."Ponovna obrada potrošenih šipki nuklearnog goriva iz probne nuklearne elektrane počela je kako je navedeno u saopštenju ministarstva...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.