Izvor: B92, 07.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pjongjang čeka odmrzavanje novca

Pjongjang -- Severna Koreja je spremna da u kratkom roku zaustavi svoj nuklearni reaktor, čim primi sredstva koja je Vašington blokirao.

"Zatvaranje je nešto što odmah može da bude učinjeno, i to ne traje dugo", kazao je zamenik portparola u Ministarstvu spoljnih poslova Ri Kjong Son. On je, međutim, istakao da će put ka razoružanju zavisiti od ukidanja blokade Vašingtona oko 25 miliona dolara koji se nalaze u jednoj banci u Makau, u kojoj vlasti Severne Koreje imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << račune.

SAD su se složile da odobre odmrzavanje tih sredstava kako bi ubedile Severnu Koreju da preduzme prve korake ka okončanju svog spornog nuklearnog programa.

Predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje nije mogao da kaže kada bi novac mogao da bude dostupan toj zemlji.

"SAD su izdale saopštenje, ali tek kad dobijemo sredstva možemo reći da su sankcije ukinute. Sama najava ne rešava odmrzavanje fondova", naveo je Ri Kjong Son.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.