Izvor: B92, 11.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pjongjang: SAD su kriminalci

Seul -- Vlasti Severne Koreje optužile su SAD da su bezobzirni kriminalci, koji pokušavaju da izazovu rat.

To se dogodilo nekoliko dana nakon što je američki predsednik Džordž Buš uputio pismo lideru Severne Koreje Kim Džong Ilu, u kome je, prvi put, uputio direktan poziv da Pjongjang odustane od nuklearnih aktivnosti. Državni mediji Severne Koreje su oštro kritikovali SAD zbog nedavnog razmeštanja borbenih aviona i drugog naoružanja na teritoriji Južne Koreje i u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njenoj blizini.

"Takvi potezi su deo američke stalne neprijateljske politike prema Severnoj Koreji i bezobzirni kriminalni akt koji treba da poništi proces denuklearizacije na korejskom poluostrvu i dovede situaciju do ivice rata", navodi se u glasilu Komunističke partije Severne Koreje "Rodong Šinmun".

Antiamerička retorika u državnim medijima te komunističke zemlje nije retka, naveo je Rojters, ukazujući da su ove oštre ocene upućene samo nekoliko dana od prvog Bušovog direktnog poziva lideru Severne Koreje da njegova zemlja odustane od nuklearnih aktivnosti.

Buš, koji je svojevremeno Severnu Koreju nazvao delom "osovine zla", poručio je Kimu da je diplomatija angažovana na rešavanju spornog nuklearnog programa te komunističke zemlje ušla u "kritičan trenutak".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.