Pitanje heraldike u multikonfesionalnoj državi

Izvor: Vostok.rs, 19.Apr.2011, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pitanje heraldike u multikonfesionalnoj državi

19.04.2011. -

Polumesec umesto krsta: sa predlogom da se promeni ruski državni grb istupio je ovih dana Vrhovni muftija Centralne duhovne uprave muslimana Rusije Talgat Tadžudin. Po mišljenju muftije, simbol islama treba da zameni jedan od krstova na krunama koje stoje na glavi dvoglavog orla. Ne samo predstavnici drugih religija, već i jednoverci Tadžudina već su nazvali njegovu inicijativu opasnom.

Samo da se ovenča jedna glava orla polumesecom –a na drugoj da >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << ostane krst. Još i na onoj kruni koja je na sredini neka budu i krst i polumesec. To će po mišljenju muftije odraziti jedinstvenost Rsuije, koja je objedinila Istok i Zapad. Osim toga, novotarije će pomoći deci da ne izgube patriotizam – ni jedan neprijatelj neće moći da iskoristi religizoni faktor da naškodi jedinstvu i celovitosti zemlje.

Logika je pomalo čudna – posebno ako se uzima u obzir to da je multikonfesionalna Rusija proživela sa aktuelnim grbom mnogo vekova. Kako je istakla Moskovska patrijaršija, on je isproban vremenom. Istorijski grb nisu mogli da istisnu ni sovjetski simboli, koji se danas brzo zaboravljaju.

Tadžudinov predlog je začudio ne samo pravoslavne. Predlog da se na glavu orla stavi polumesec izazvalo je nerazumevanje muftijine sabraće po veri. Šef izvršnog komiteta Ruske asocijacije islamske sloge Muhamedagali Huzin smatra da je to opasna inicijativa. U aktualnom državnom simbolu koji je formiran nema pretnje po međureligiozni mir. A razduvavanje tog pitanja može upravo da pojača ksenofobiju u društvu.

Ako se izađe u susret želi Tadžudina, onda će i hebreji i budisti poželeti da daju svoj doprinos usavršavanju grba. Tako će ispasti nešto apsurdno, smatra član Komisije Društvene komore Rusije za međunacionalne odnose i slobodu savesti Aleksandar Brod.

Smatram da je ova inicijativa preterana. Kao prvo, grb kod nas ima svoju vekovnu istoriju, on je utvrđen i nikakva pitanja nije izazivao od strane društvenih i nacionalnih organizacija. Zašto muftija odjednom podiže ovo pitanje, nije mi jasno. Moguće da želi da privuče pažnju za probleme muslimana – zato što, zaista, postoji porast islamofobije, postoje problemi sa igzradnjom džamija. Ali pitanja treba da se reše na drugi način. Potrebna je diskusija, on može da se obrati Društvenoj komori. Unošenje izmena u grb će izazvati primedbe od strane predstavnika drugih konfesija. Zato smatram da ovo pitanje uopšte nije aktualno.

Ipak Tadžudinov predlog može da naiđe na odaziv. Sada se simbol islama koristi samo na grbu Čečenske republike. Ali ako vlasti drugih republika i oblasti gde muslimani čine većinu reši da odrazi to u regionalnim simbolima, neće ih ometati. Samo da ne zaborave da je Rusija svetovna država.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Kollaž: «Golos Rossii»

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.