Pisac Jurij Poljakov: Treba se češće savetovati sa poslenicima kulture

Izvor: Vostok.rs, 03.Mar.2011, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pisac Jurij Poljakov: Treba se češće savetovati sa poslenicima kulture

03.03.2011. -

Poznati ruski pisac, član Saveta pri predsedniku RF za kulturu i umetnost Jurij Poljakov dao je intervjuu za Glas Rusije uoči susreta predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva sa poslenicima kulture, zakazanog za 3. mart.

Po mišljenju Jurija Poljakova, u današnjem trenutku glavni problem je odustvo jasne državne kulturne politike.

Ako je za vreme sovetske vlasti ove politike bilo previše i ona je potiskivala kulturne poslenike, kaže pisac, sada je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << praktično nema. Najvažnije nije čak ni finansiranje, već to što nije promišljen, nije označen sistem veza između kulturnog života i života države i društva. I vlast se obraća kulturnim poslenicima uglavnom za čisto formalnu, reitualnu podršku svog usmerenja.

Međutim, rešavanje mnogih pitanja zavisi pre svega od države, smatra pisac Jurij Poljakov.

Treba usvojiti konačno zakon o stvralačkoj delatnosti i stvaralačkim udruženjima, kaže Jurij Poljakov. Zato što do sada p svom statusu Savez likovnih umetnika, Savez pisaca izjednačeni su sa udruženjem ljubitelja zamorčića sa zakonske tačke gledišta. Mada svi shvataju da su ljubitelji zamorčića hobi, a književnost, slikarstvo, film – to su profesije, vrlo ozbiljne, sa uticajem na društvo. Apsolutno nije promišljena saradnja ruske kulture sa kulturama naroda koji naseljavaju Rusiju – to je još jedan problem koji izdvaja Jurij Poljakov. Nema sistema prevođenja književnosti sa jezika na jezik. A ko će se time baviti? Komercijalnim izdavačima to je neisplativo. To je zadatak države – da jača federaciju ne samo na administrativnom nivou, već i na kulturnom.

I još jedno pitanje povodom kojeg vlast treba da sluša mišljenje poslenika klutre, smatra Jurij Poljakov – to je reforma obrazovanja u Rusiji. Mene, na primer, priznao je pisac, veoma brine brisanje humanitarne komponente iz obrazovanja.

Građanin koji je spreman da žrtvuje svoje interese radi interesa društva, svoje zemlje, vaspitava se na na časovima matematike, on se vaspitava na časovima književnosti, jezika i istorije – uveren je Jurij Poljakov. A upravo tih predmeta ima sve manje, oni se proučavaju sve shematičnije.

Konačno, Jurij Poljakov smatra da je vrlo važno razmotriti na sastanku predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva sa poslenicima kulture problem međunacionalne tolerancije. On je posebno aktualan, po mišljenju pisca, poseldnjih decenija i vezan je za jačanje migracionih tokova u zemlji.

Mešanje raznih kulturnih stereotipa, etničkih stereotipa ponašanja apsolutno nije bio pripremljen prosvetiteljskim radom, primećuje Jurij Poljakov. Sa jedne strane, treba vaspitavati toleranciju i što je moguće više govoriti o specifici nanaroda koji naseljavaju Rusiju, o njihovoj prošlosti, o njihovim idolima – to je vrlo važno. Sa druge strane, treba prestati percipirati ruse kao etnički vakuum, Rusi imaju svoje interese, svoje uvrede. To je vrlo složeno pitanje, vrlo delikatno. Ovde se ne sme prevagnuti ni u jednu ni u drugu stranu. I radi toga vlast, naravno, treba da koristi savete ne politikologa, već upravo poslenika kulture. U kulturi, naravno, prilično je šarlatana, ali uglavnom su tamo ljudi pametni, dostojni i prirpemljeni.

Izvor: Golos Rossii, foto: Golos Rossii

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.