Izvor: Glas javnosti, 09.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Piromani krivi za pakao

Najsmrtonosniji požari u istoriji Australije, u kojima su najmanje 96 osobe izgubile život, a izgoreli celi gradovi - izazvani su ljudskom rukom, a neki od njih su namerno podmetnuti, saopštila je australijska policija.

„Pakao u svoj svojoj žestini se obrušio na stanovništvo Viktorije u poslednja 24 sata“, izjavio je premijer Kevin Rad pošto je odobrio raspoređivanje jedinica vojske kako bi pritekle u pomoć vatrogascima koji se bore s požarima, koje je nazvao nacionalnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << tragedijom.

Bilans žrtava nije konačan jer spasioci i dalje pretražuju ruševine i pronalaze nova tela, a požari na jugoistoku i dalje besne. Vatrena stihija je u noći između subote i nedelje potpuno uništila nekoliko gradića severno od Melburna i sve drugo što joj se našlo na putu.

Neke od žrtava su izgubile život dok su automobilima pokušavali da pobegnu od vatre.

Širenju požara doprinose rekordno visoke temperature, kakve nisu zabeležene u poslednjih 100 godina, kao i snažan vetar. Očevici tvrde da vatrena stihija mestimično dostiže visinu četvorospratnice i da se brzo širi.

TERORISTI

U državi Novi Južni Vels policija je privela 31-godišnjeg muškarca zbog požara koji je namerno izazvao u subotu u mestu Pits Ridž, severno od Sidneja.

Premijer države Južna Australija Majk Ren rekao je da je najmanje 20 odsto požara u državi ovog leta podmetnuto, dok je još 20 odsto rezultat „gluposti i nemara“.

„Ti ljudi su teroristi unutar naše države, to su unutrašnji neprijatelji i moramo biti posebno na oprezu“, rekao je on novinarima.

Premijer Novog Južnog Velsa Nejten Ris rekao je da je maksimalna kazna zatvora za piromane 25 godina.

poceli su i oni sa "unutrasnjim" neprijateljima, i sad mogu da rade sta hoce, dovoljno je da nekoga optuze da je piroman i gotovo, sad ce biti na "oprezu" dok ne prodju pozari a onda ce naci novog neprijatelja i tako do 1984, svet je krenuo dalje

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.