Pilot projekat u Kikindi: Pošumljavanje i ozelenjavanje zapuštenog poljoprivrednog zemljišta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Maj.2022, 13:54

Pilot projekat u Kikindi: Pošumljavanje i ozelenjavanje zapuštenog poljoprivrednog zemljišta

Kikinda bi mogla biti prva lokalna zajednica u Srbiji u kojoj je pokrenut pilot projekat iz oblasti biodiverziteta. Ta inicijativa dogovorena je prilikom posete dr Kristijana Bravenca, atašea Ambasade Austrije za poljoprivredu i životnu sredinu, gradu na severu Banata.

Prenoseći iskustva dobre prakse iz Austrije, dr Kristijan Bravenc prezentovao je domaćinima u Kikindi moguće modele realizacije projekta iz oblasti biodiverziteta, odnosno pošumljavanja i ozelenjavanja neiskorištenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poljoprivrednog zemljišta.

"Vrlo često se dešava da se velike površine poljoprivrednog zemljišta ne koriste, a zamislite kako bi bilo da se to promeni. Od toga niko nema koristi, ni poljoprivrednici ni životinjski svet. Želimo da iskoristmo neobradivo zemljište kako bi se obezbedila prirodna staništa,“ objašnjava Kristijan Bravenc, atašea za poljoprivredu i životnu sredinu Ambasade Austrije u Srbiji

U saradnji sa partnerima, moglo bi se učiniti mnogo na planu biodiverzizteta severa Banata, a značaj i benefiti , kako za grar , tako i za životnu sredinu uopšte, su ogromni.

"Ovim projektom sproveli bismo sistem biodiverziteta na našim imanjima tako da planiramo da sprovedemo projekat koji bi objedinio više gazdinstava , udruženja građana, lovaca, pčelara, tako što ćemo u narednom periodu raditi na pošumljavanju određenih površina, odnosno svega onoga što znači biodiverzitet,“ priča Vlado Krejić, ispred ''Delta Agrara''.

"To znači da ćemo kvalitetnije čuvati životnu sredinu, povratiti prirodna staništa mnogim vrstama, a sve to na osnovu iskustva jedne vrlo uspešne zemlje na tom polju kao što je Austrija, “ kaže Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde

Kako je najavljeno, u narednom periodu uslediće edukacija, kao i pregled raspoloživih parcela, jer je projekat na dobrovoljnoj bazi. Ukoliko taj projekat zaživi, Kikinda bi mogla biti prva lokalna zajednica u Srbiji u kojoj se planski i udruženim snagama radi na očuvanju biodiverziteta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.