Petrić: Sve regularno

Izvor: Politika, 02.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrić: Sve regularno

Novoizabrana vlast će ubuduće morati sama da donosi odluke

Prema izveštajima agencija
BANJALUKA, SARAJEVO – Na opštim izborima u BiH građani su se juče izjašnjavali za tri člana Predsedništva BiH, poslanike u Predstavničkom domu parlamenta BiH, predsednika i potpredsednike Republike Srpske (RS), za poslanike u Narodnoj skupštini RS, zastupnike u parlamentu Federacije BiH i zastupnike u deset kantonalnih skupština u Federaciji BiH.
U BiH pravo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << glasa ima 2.755.207 birača, što je za 440.000 više nego na prethodnim izborima. Za izbore je bilo registrovano 36 političkih partija, osam koalicija i 12 nezavisnih kandidata, ukupno 7.245 overenih kandidata, a nadgledalo ih je 14 međunarodnih organizacija, 29 nevladinih organizacija iz BiH i 13 političkih subjekata.

Predsednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić izjavio je juče u Sarajevu da se izbori odvijaju regularno, bez ikakvih problema, mada su dva glasačka mesta, u Livnu i Posušju, otvorena sa zakašnjenjem od sat i petnaest minuta, jer je prebrojavanje biračkog materijala ponovo obavljeno u prisustvu posmatrača. Organizacija izbora koštala je oko devet miliona konvertibilnih maraka, obezbeđenih iz budžeta BiH i opštinskih budžeta.

Procenjuje se da su ovi izbori do sada u BiH najvažniji, jer će novoizabrana vlast ubuduće morati sama da donosi odluke, zbog najave povlačenja Kancelarije visokog predstavnika (OHR) iz BiH iduće godine.

S. R.

-----------------------------------------------------------

Švarc-Šiling: Moć je u rukama građana BiH

BANJALUKA – Visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling izjavio je juče, nakon što je posetio jedno od biračkih mesta u istočnom Sarajevu, da građani BiH "imaju moć da izaberu političare koji će u vladama i parlamentima raditi konstruktivno i sa kojima će međunarodna zajednica sarađivati u budućnosti". On je novinarima izjavio da je zadovoljan atmosferom na biračkim mestima, navodeći da "svi moramo biti optimisti, jer u protivnom gubimo". (Beta)

-----------------------------------------------------------

Ustavne promene odmah posle izbora

BANJALUKA – Odlazeći šef delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini Majkl Hemfriz smatra da ranije dogovorene ustavne promene treba da budu usvojene odmah posle opštih izbora u BiH. U intervjuu banjalučkim "Nezavisnim novinama", on je istakao da ustavna reforma i reforma policije treba da budu prvi prioriteti nove vlasti u BiH.

"Moja uloga u BiH bila je praćenje napretka BiH u ispunjavanju uslova za integraciju, a s vremenom i članstvo u EU. Ispunjavanje uslova za članstvo u EU se podudara sa reformisanjem zemlje koja bi trebalo da je spremna da bude servis građana", rekao je Hemfriz. On je, takođe, rekao kako se nada da će nova vlada i zakonodavci veoma brzo prepoznati koji su prioriteti BiH. "Prva stvar s kojom će se suočiti jesu izmene Ustava. Drago mi je što čujem da niko ne govori da to nije neophodno. Prva faza oko koje smo se dogovorili u martu ove godine trebalo bi da bude usvojena u parlamentu što pre. Moramo ostvariti i napredak u drugim oblastima", rekao je Hemfriz. Prema njegovom mišljenju, reforma policije je na vrhu liste prioriteta EU. Hemfriz je ocenio da je zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u BiH, pre svega, naznaka činjenice da je zemlja došla do nivoa kada može sama voditi računa o sebi. "Odlazak OHR ne znači povlačenje međunarodne zajednice ili gubitak interesa za BiH. EU će povećati svoje prisustvo, fizički, ali i jačanjem finansijske pomoći. No, u krajnjem slučaju, odgovornost za ovu zemlju zaista počiva na njenim institucijama", zaključio je Hemfriz. (Tanjug)

-----------------------------------------------------------

Demokratski zrelo društvo

Milorad Dodik: Za dalje odnose između RS i Srbije ovi izbori nisu presudni

BANJALUKA – Lideri najjačih partija u Republici Srpskoj (RS) pozvali su juče građane da izađu na birališta u što većem broju i ocenili da su ovi izbori važni pošto predstavljaju mogućnost da bude obezbeđeno očuvanje RS. Premijer RS i predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je da su ovo jedni od važnijih izbora i da mu je "drago da sve u RS protiče u najboljem redu". "Kao što pokazuju naši podaci, na svim biralištima vlada apsolutni red, imamo veliki odziv i to je veoma važno. Ovo su glasanja za Republiku Srpsku", rekao je Dodik. On je dodao da je predizborna kampanja prošla u najboljem redu, bez ispada, što je dokaz da je političko društvo u RS i čitavoj Bosni i Hercegovini apsolutno demokratski zrelo i odgovorno. "Očekujem da i ovaj dan prođe u najboljem redu i da večeras shodno volji imamo pobednika, koji će preuzeti odgovornost i obavezu da u naredne četiri godine vodi društvo i izvrši svoja predizborna obećanja", rekao je Dodik.

Predsednik RS i Srpske demokratske stranke Dragan Čavić rekao je posle glasanja da ga "raduje što se vlast menja izborima, a ne motkama i ulicom, što se znalo dešavati".

"Kao kandidat očekujem pobedu. Očekujem da i stranka koju vodim bude izborni pobednik, a posebno verujem da će kandidat za srpskog člana Predsedništva (BiH) biti kandidat stranke koju vodim. Šta će biti, videćemo, odlučuje narod, a ne ja", rekao je Čavić.

Čavić je ocenio da je izborna kampanja, što se tiče političkih učesnika, bila korektna i da je bilo manje neprincipijelnosti, ali je i kritikovao medije. "Ako prođu izbori bez incidenata i izbornih krađa, bez obzira na to ko pobedi, pobedila je demokratija. To je najbolja poruka koja se može čuti iz RS za buduće vreme", kazao je Čavić.

Predsednik RS je rekao da za dalje odnose između RS i Srbije izbori nisu presudni i dodao da će posle izbora saradnja biti nastavljena. "Ne verujem da će u bilo kojoj oblasti političkog života, posle izbora, doći do diskontinuiteta i izmena rešavanja procesa koji su počeli", kazao je Čavić.

Ministar spoljnih poslova BiH i predsednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić poručio je građanima da izađu na izbore i da se opredele za kandidate, partije i pojedince koji mogu da obezbede očuvanje RS i poboljšanje ekonomskih prilika. (Tanjug)

[objavljeno: 02.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.