Petreus najavio delimično povlačenje snaga SAD iz Iraka

Izvor: Blic, 22.Maj.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petreus najavio delimično povlačenje snaga SAD iz Iraka

Komandant američkih vojnih snaga u Iraku general Dejvid Petreus izjavio je danas da nakon pauze od 45 dana, očekuje u julu dalje povlačenje američkih trupa.

"Verujem da ću moći da predložim dalje povlačenje američkih vojnih trupa", izjavio je general Petreus u obraćanju pred Senatom, ali nije najavio broj vojnika koji bi mogao da bude povučen iz Iraka.

Petreus je rekao da je prošle nedelje bilo najmanje bezbednosnih incidenata u Iraku u poslednje četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << godine i ocenio da bi broj takvih incidenata trebalo da se smanji u narednom periodu.

On je takođe ocenio "da bi SAD trebalo da povećaju diplomatski i ekonomski pritisak na vladu Teherana da iskoristi svoj uticaj na Bliskoom istoku, ali i da bi SAD trebalo da budu spremne i za otvorenu vojnu akciju kao poslednju mogućnost".

Petreus je imenovan za glavnokomandujućeg za čitav region koji čine Bliski istok, Centralna Azija i istočna Afrika, a za njegovog naslednika u Bagdadu, imenovan je general Rej Odierno.

Ulogu Petreusa u Iraku zvaničnici ocenjuju dosta pozitivno, jer od kako je on preuzeo funkciju glavnog zapovednika u februaru 2007. godine, nametnuo je strategiju postepenog povlačenja američkih trupa.

Petogodišnji rat u Iraku je dosta nepopularan u američkoj javnosti i najverovatnije će biti ključna tačka u odlučivanju za budućeg lidera zemlje, tokom predstojećih predsedničkih izbora u novembru.

Prema podacima američke vojske, u Iraku je razmešteno više od 155.000 trupa i nakon najavljenog povlačenja u julu, trebalo bi da tamo ostane oko 140.000 trupa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.