Petković: Osmani kao da ne shvata koncept miroljubive politike; Rode: Tužba protiv Srbije problem

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Maj.2021, 20:07

Petković: Osmani kao da ne shvata koncept miroljubive politike; Rode: Tužba protiv Srbije problem

Direktor Kancelarije za KIM Petar Petković ukazuje na to da su kontradiktornost i apsurd omiljene retoričke figure političara u Prištini, s obzirom da, kako navodi, iz dana u dan poručuju da žele da istovremeno razgovaraju sa predstavnicima Beograda ali i da tuže Srbiju za genocid.

"Ukoliko je Priština iskrena u želji da razgovorom rešava probleme, onda se teren za to ne priprema upućivanjem besmislenih poruka o nekakvoj tužbi za genocid protiv sagovornika, već otklonom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od jezika mržnje", kaže Petković, a navodi se u saopštenju Kancelarije.

On primećuje da Vjosa Osmani ili ne želi dijalog, a navodnu spremnost Prištine na razgovor pominje tek kurtoazno da bi izbegla packe međunarodne zajednice, ili je potpuno nesposobna da shvati koncept miroljubive politike.

"Potpuno je jasno da Priština nema ni osnov a ni formalno-pravnu mogućnost da tuži Srbiju za genocid i da je reč o bednom pokušaju da se pažnja javnosti na KiM skrene sa činjenice da u Hagu uskoro neće biti dovoljno pritvorskih jedinica da prime sve zločince iz takozvane OVK", navodi Petković i poručuje da Osmani treba da preduzme hrabre političke korake da svoje sunarodnike usmeri u pravcu suočavanja sa zločinima počinjenim u njihovo ime.

Osmani: Priština ne odustaje od tužbe za genocid protiv Srbije

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je danas da je slovenačkog predsednika Boruta Pahora, koji boravi u poseti Prištini, obavestila da će Priština nastaviti dijalog sa Beogradom, ali da neće razgovarati o promeni granica i da neće odustati od tužbe protiv Srbije za genocid.

"Naš status utvrđen je 17. februara 2008, takođe granice, zbog toga sam naglasila spremnost Kosova da bude deo dijaloga. Kosovo će sedeti za stolom i razgovarati o važnim pitanjima kao što je pitanje nestalih osoba", rekla je Osmani na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Pahorom.

Ona je naglasila da Priština neće odustati od tužbe protiv Srbije za genocid, prenosi Kosovo onlajn.

"Već sam ranije izjavila, to je zajednički sporazum tri institucije, jer svaki stav koordinišemo sa premijerom (Aljbinom) Kurtijem i predsednikom parlamenta, a tužba za genocid je ono oko čega se u potpunosti slažemo. Naš odgovor je da je genocid počinjen na Kosovu. Priprema tužbe mora biti vrlo ozbiljna, sa detaljnim istraživanjem i sarađivaćemo sa bilo kojom državom koja nam pomogne da postignemo pravdu", rekla je Osmani.

Osmani je rekla da je sa Pahorom razgovarala o ubrzanju evropskih integracija celog regiona i tvrdi da je tzv. Kosovo ispunilo kriterijume za liberalizaciju viznog režima.

Ona je rekla i da je Pahor, tokom sastanka, ocenio da će liberalizacija viznog režima "ojačati kredibilitet Evropske unije na Kosovu".

Pahor je rekao da je sa Osmani razgovarao o predstojećem Samitu lidera Zapadnog Balkana Brdo-Brioni, 17. maja, i najavio da će se tada razgovarati i o nedavno objavljenim "non pejperu", čiji je sadržaj, kako je naveo, potpuno suprotan njegovom mišljenju.

"Ne slažem se sa promenom granica, moj stav o ovome je potpuno suprotan. Želim da ubedim sagovornike na predstojećem samitu da nastave proces proširenja i reforme", poručio je Pahor.

Rode: Pitanje granica zatvoreno, tužba protiv Srbije problem

Ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode naglasio je da je za njegovu zemlju pitanje promena granica na Balkanu zatvoreno i ocenio da bi podnošenje tužbe protiv Srbije za genocid bio veoma dug proces koji bi zaustavio mnoge stvari na Kosovu i Metohiji.

Rode je za KTV rekao da razume da je važno suočiti se sa prošlošću, ali je ocenio da je pitanje tužbe protiv, kako je naveo, "druge države", vrlo problematično i možda pogrešan način za napredak. "To bi bio veoma dug proces, mnoge stvari na Kosovu mogle bi da se zaustave i nije poznato kako bi se to završilo. Potpuno je nesigurno da li idete na Međunarodni krivični sud ili Međunarodni sud pravde. Politički, tužiti državu za genocid znači privesti celu državu pravdi", rekao je Rode, prenosi ''Koha ditore''.

Rode je naglasio da je krivica uvek individualna i istakao da smatra da u trenutnim okolnostima, podnošenje tužbe nije pravi korak.

Ambasador Nemačke smatra i da je pitanje promena granica na Balkanu zatvoreno i ocenjuje da su predlozi za granice na etničkoj osnovi "opasni i mentalitet prošlog veka".

"Jedno mi je jasno: osetljivost postoji, zbog čega se o njoj toliko razgovaralo, ali politički su svi odbili promene granica. To pitanje je za nas zatvoreno“, rekao je Rode.

On je, kako navodi Koha ditore, odbio da komentariše navodni "non pejper" o dijalogu Beograda i Prištine, rekavši da je on vreme demantovan i da "ne vredi raspravljati o nečemu što nije na stolu".

Rode je odbio i da razgovara o statusu Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji i pitanju severa, navodeći da sve o čemu se može razgovarati na dvema stranama u dijalogu.

On je, međutim, naglasio da za Nemačku puna normalizacija odnosa između Beograda i Prištine znači da "uzajamno priznanje mora biti deo konačnog rešenja", prenosi Kosovo onlajn.

Rode je dodao da postoji mogućnost da se za Zajednicu srpskih opština pronađe rešenje u ustavnom okviru koje je u skladu sa odlukom ustavnog suda u Prištini.

"Oduvek smo govorili o već postignutim sporazumima i ako su to pitanje jedne strane, ne možete ih izbeći, jer u dijalogu o tome treba razgovarati. Međutim, ne postoje crno-bele odluke. Razumem šta govorite, niko ne želi ni ’bosnizaciju’, kako to vlada naziva, niti novi problem, ali ne vidimo da odluka Ustavnog suda sprečava neku vrstu rešenja. On je definisao direktive u okviru kojih je rešenje moguće", rekao je Rode.

Rode je ukazao i da odluka Ustavnog suda o manastiru Dečani nije sprovedena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Petković: Apsurd je omiljena retorička figura prištinskih političara

Izvor: Danas, 13.Maj.2021

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da su "kontradiktornost i apsurd postale omiljene" retoričke figure političara u Prištini, jer istovremeno žele da razgovaraju sa predstavnicima Beograda, ali i da tuže Srbiju za genocid.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.