Peticija da se Trampu zabrani ulazak u Veliku Britaniju

Izvor: RTS, 09.Dec.2015, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peticija da se Trampu zabrani ulazak u Veliku Britaniju

Više od 100.000 osoba potpisalo je za jedan dan peticiju za zabranu ulaska u Veliku Britaniju kandidatu republikanaca za predsedničke izbore Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trampu kao odgovor na njegov poziv da se muslimanima zabrani ulazak u SAD.
Peticiju je sinoć na sajt vlade postavila Škotlanđanka Suzan Keli, jedna od oštrih kritičarki američkog milijardera, prenosi agencija AFP. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

''Ujedinjeno Kraljevstvo je zabranilo ulazak u tu zemlju mnogim pojedincima zbog govora mržnje. Isti principi treba da važe za sve koji žele da uđu u Britaniju'', navodi se u peticiji, a dalje se dodaje da taj kriterijum treba da važi podjednako i za bogate i za siromašne, za moćne, kao i za slabe.
Kako prenosi francuska agencija, ukoliko broj potpisnika dostigne 100.000, biće razmotrena mogućnost parlamentarne debate na tu temu. Vlada, takođe, ima obavezu da objavi svoj odgovor, jer je peticiju potpisalo više od 10.000 osoba.
Šest poslanika u britanskom parlamentu je, takođe, potpisalo predlog pozivajući vladu "da ukine vizu koja Donaldu Trampu dozvoljava posetu Britaniji, sve dok Tramp ne povuče svoju izjavu", a dalje su dodali da komentari američkog biznismena "ekstremno razdiru jedinstvo i podstiču diskriminaciju i mržnju".
Kako francuska agencija podseća, Tramp je u ponedeljak, a u svetlu skorašnjih terorističkih napada u Kaliforniji i Parizu, pozvao da se muslimanima "totalno i potpuno zabrani ulazak u SAD sve dok predstavnici te zemlje ne utvrde šta se dešava".
Tramp se kasnije, u emisiji emitovanoj na jednoj američkoj televizijskoj mreži, branio tako što je rekao da postoje oblasti u Parizu i Londonu gde ni sama policija ne zalazi.
Gradonačelnik Londona Boris Džonson je odmah odbacio Trampove komentare kao "potpuno besmislene", a portparol britanskog premijera Dejvida Kamerona opisao je te komentare "nekorisnim, i jednostavno pogrešnim".
Više od 17.000 osoba potpisalo je još jednu peticiju, koju je takođe pokrenula Suzan Keli, a u kojoj se Univerzitet "Robert Gordon" u škotskom gradu Aberdin poziva da oduzme Trampu počasnu diplomu koju je dobio 2010. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.