Pet momenata koji su umalo doveli do NAJVEĆEG KRVOPROLIĆA na krovu sveta

Izvor: Blic, 29.Avg.2017, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet momenata koji su umalo doveli do NAJVEĆEG KRVOPROLIĆA na krovu sveta

Granični spor Kine i Indije mesecima je pretio da preraste u oružani sukob, uz oštre reči koje su mogle da se čuju sa obe strane.

Svaki put kada bi se čule teške reči svet je zadržavao dah iščekujući šta će da se desi. Tenzije su bile nategnute do tačke ključanja, a samo jedna nepromišljena odluka mogla je dovede do najkrvavijeg rata u istoriji čovečanstva.

Indija blokira put

Konflikt je počeo sredinom juna, kada su žitleji Butana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << naleteli na kineske vojnike koji su pokušali da produže put kroz teritoriju Doklama.

Pozvali su u pomoć svog moćnijeg saveznika Indiju, a Delhi je odgovorio slanjem trupa u sporno područje, iako nema nadležnosti na tom pojasu.

Na ovaj potez reagovao je Peking optuživši Indiju za ulazak na kinesku teritoriju i zahtevao povlačenje vojske, na šta je Delhi odgovorio da obe strane treba da se povuku.

"Ne fantazirajte"

Mesec dana nakon prvih varnica Kina je rešila da pojača pritisak.

- Ne okušavajte sreću i ne fantazirajte - rekao je portparol kineskog Ministarstva odbrane Vu Kuang u izjavi upućenoj Delhiju.

Upozorio je da je "lakše uzdrmati planinu nego Narodnu oslobodilačku armiju Kine.

Kamene face

Nije mnogo trebalo da obe strane pokažu da se neće povući, dok su se vojske ubrzano pripremale. U pokušaju da nateraju protivnika da ustukne, vojnici obe strane su krenule u okršaj ali bez oružja. Počelo je laktanje i guranje na planinskim masivima Himalaja. Čekalo se ko će prvi da trepne i da sve preraste u rat.

Paljbu rečima nastavili su i zvaničnici. Neki kineski mediji pozivali su da se Indija ponovo nauči lekciji, pozivajući se na rat iz 1962. godine kada je Kina izvela vežbe sa bojevom municijom.

Indijski zvaničnici su međutim ponavljali da su spremni da se odupru Kini.

Kamenje, palice i pesnice

Tenzije su se prelile na još jedan deo teritorije na Himalajima gde Kina i Indija takođe imaju spor.

Na internetu se pojavio snimak fizičkog okršaja vojnika dve države kod jezera Pangong, na 4.300 metara nadmorske visine.

U opštoj tuči vojnika Indije i Kine sevale su pesnice, letelo je kamenje, a koristili su i svo hladno oružje koje im se našlo pri ruci.

Obračun na krovu sveta konačno je prekinut takozvanom "vežbom zastave" u kojoj su predstavnici obe strane držali svoje zastave proglašavajući deo teritorije svojom, dok se na kraju nisu povukli u utvrđenja.

"Sedam grehova Indije"

Kineska državna novinska agencija "Ksinhua" pripomogla je odmeravanju Kine i Indije objavivši video u kojem ismeva Indiju.

U klipu Kinez objašnjava sedam grehova Indije zbog ulaska na kinesku teritoriju, zbog čega se oglasila indijska novina "Hindustan tajms" optužujući snimak zbog rasizma i ismevanja Indije.

Obračun je srećom završen juče bez krvoprolića, a obe strane su pristale da povuku svoje trupe. Primirje sukoba, najdužeg i najozbiljnijeg u poslednjih nekoliko decenija, postignuto je uoči samita zemalja BRIKS-a koji će u nedelju početi u Kini. Indijski premijer Narenda Modi najavljen je kao gost, prenosi "RT".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.