Izvor: Deutsche Welle, 18.Dec.2021, 12:20

Pet godina robije za napad na Kapitol

Više od pet godina će u zatvoru provesti jedan od Trampovih pristalica koje su napale policiju ispred Kapitola ovog januara. To je do sada najoštrija kazna za incidente. Optuženom nije pomoglo ni „odricanje“ od Trampa.

Savezna sutkinja Tanja Čutkan osudila je Roberta P. (54) na pet godina i tri meseca robije zbog napada na policiju. Na snimcima se videlo kako je čovek ispred vašingtonskog Kapitola 6. januara ove godine na policajce bacao daske, jedan protivpožarni aparat >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << i druge predmete.

Robert P. čak nije ni stigao do zgrade u kojoj zaseda Kongres jer su ga policajci zaustavili biber-sprejom i gumenim mecima.

Ovaj vatreni pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa nije pred sudom imao uspeha pozivanjem na teško detinjstvo i pismom izvinjenja. U tom pismu navodi da je „tiranin“ Tramp njega i druge ljude svojim lažima zaveo da napadnu parlament.

Tužilaštvo je ukazalo da je optuženi, čak i pošto je ovog oktobra priznao krivicu, nastavljao da brani svoj akt. Na jednom veb-sajtu gde je prikupljao donacije za svoju odbranu i dalje je krivio policiju za sve.

„Optuženi je svojim nasiljem sledio politički cilj da podrije demokratske izbore i mirnu predaju moći“, pisalo je u optužnici.

Više od 700 procesa

CNN je preneo reči sutkinje Čutkan: „Svakog dana slušamo izveštaje o antidemokratskim grupama i ljudima koji možda planiraju nasilje za 2024. godinu.“ Ona time misli na iduće predsedničke izbore, kada bi Tramp mogao ponovo da se kandiduje.

Kazna koju je izrekla najstroža je za udar na Kapitol do sada. Prethodno su dvojica muškaraca osuđeni na tri godine i pet meseci zatvora jer su „sprečavali zvaničnu proceduru“ u Kongresu. Toj dvojici se nije moglo dokazati da su napadali policiju.

Za udar na Kapitol u januaru do sada je optuženo više od 700 ljudi, većina njih za manje prestupe poput neovlašćenog ulaska u zgradu. Više desetina njih je optuženo zbog nanošenja telesnih povreda, nošenja ubojitog oružja ili kovanja zavere, što bi moglo da vodi oštrijim kaznama.

Bivši predsednik Tramp je tog dana pozvao masu da spreči Kongres da formalno potvrdi izbornu pobedu Džozefa Bajdena. Tramp i dalje osporava rezultate glasanja.

U napadu na Kapitol, koji su mnogi ocenili kao pokušaj državnog udara, živote je izgubilo petoro ljudi.

Broj fanatičnih Trampovih pristalica pred Kapitolom Sjedinjenih Američkih Država povećavao se tokom celog dana. U početku je snagama bezbednosti uspevalo da ih drže pod kontrolom.

Istovremeno sa zajedničkom sednicom oba doma Kongresa, dakle Senata i Predstavničkog doma, na kojoj je i zvanično potvrđen izbor Džoa Bajdena za američkog predsednika, Trampove pristalice su se okupljale pred Kapitolom. Prvo je došlo do sukoba sa policajcima koji su obezbeđivali Kapitol.

Ali, sve razdraženija gomila želi da dođe do Kapitola. Policajci pokušavaju da ih zaustave. Pojedine agresivne Trampove pristalice uspevaju da upadnu uđu u zgradu.

Jedna od scena: ubeđivanje sa obezbeđenjem u Senatu dok jedan od izgrednika očigledno urliče.

Bezbednosne snage su pokušavale da izgrednike u holu zadrže u šahu, dok su političari u Senatu kroz sporedni prolaz sprovedeni na sigurno.

U međuvremenu je jedan Trampov pristalica uspeo da prođe pored snaga bezbednosti i uđe u Senat. Skočio je sa tribine za posetioce u plenarnu salu.

Na drugoj strani, službenici obezbeđenja su zaustavili izgrednike - preteći im pištoljima.

Ipak, Trampove pristalice prodiru sve dublje - i u hodnike Kapitola u kojima se nalaze kancelarije. A tamo su se raširili po kancelarijama poslanika.

Jedan je uspeo da uzme govornički pult demokratkinje Nensi Pelosi iz Predstavničkom doma i nosi hga kroz Kapitol. Niko ga ne zaustavlja.

Plenarna sala je ispražnjena. Pojedini su sklonište potražili na galeriji Predstavničkog doma. Jedan reporter je javio da su bile podeljene gas-maske, da bi se zaštitili od suzavca.

Snagama bezbednosti nije preostalo ništa drugo, već da upotrebe suzavac kako bi rasterali Trampove pristalice.

Policijske snage su dobile pojačanje. Nacionalna garda je priskočila u pomoć a gradonačelnica Vašingotna uvodi policijski čas, odnosno zabranu izlaska do šest sati ujutro. Tek tada se stanje u Vašingotnu malo primirilo.

Autor: Kristin Cajer

nr (afp, dpa)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu

Nastavak na Deutsche Welle...






Povezane vesti

Pet godina zatvora za upad u Kapitol

Izvor: B92, 18.Dec.2021

Više od pet godina će u zatvoru provesti jedan od Trampovih pristalica koje su napale policiju ispred Kapitola ovog januara...To je do sada najoštrija kazna za incidente. Optuženom nije pomoglo ni "odricanje" od Trampa...Savezna sutkinja Tanja Čutkan osudila je Roberta P. (54) na pet godina i tri...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.