Izvor: Glas javnosti, 16.Dec.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet Kvin čeka ostavku Blagojevića

Pet Kvin, malo poznat izvan granica Ilinoisa, mogao bi postati šef savezne države potresene iznenadnim skandalom zbog kojeg je agencija „Standard end Pur“ prošle nedelje predvidela smanjenje kreditne sposobnosti u trenutku kad je vlada suočena sa budžetskim manjkom od dve milijarde dolara. Blagojević je četvrti uhapšeni guverner Ilinoisa od poslednjih sedam.

Blagojevićev predstavnik za štampu, Lusio Gerero, obavestio je javnost da guverner „ne planira da podnese ostavku“. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Javni tužilac Liza Medigan je 12. decembra zatražila od najvišeg suda u državi da Blagojeviću privremeno oduzme funkciju zbog nepodobnosti.Pet Kvin je studirao prava na Univerzitetskoj školi prava „Nortvestern“ u Čikagu, a na Univerzitetu „Džordžtaun“ u Vašingtonu diplomirao je i međunarodnu ekonomiju. Od 1991. do 1995. bio je državni blagajnik, i u tom periodu je državnu kasu dopunio sa 848 miliona dolara prihoda od investicija. Za zamenika guvernera izabran je 2002. i ponovo 2006.

Poznat je po neuspešnom pokušaju da građanima omogući da opozovu vladine zvaničnike. Uspešno je radio na smanjivanju obima zakonodavstva i stvaranju agencije za nadzor javnih dobara.

Kvin izbegava velike političke donacije, koje prikuplja preko organizacije Poreski obveznici za Kvina. Tokom predizborne kampanje 2008, iako njih dvojica nisu bili kandidati, Kvin je skupio 259.457 dolara, a Blagojević 4,3 miliona dolara.

Političku karijeru je započeo kao pomoćnik bivšeg guvernera Dena Vokera, kasnije osuđenog zbog prevare u vezi sa štednjom i zajmovima.

Glasači u Ilinoisu podržali su 1980. Kvinov takozvani Amandman o smanjenju, kojim je državni aparat smanjen za trećinu, na 118 poslanika. Tada je stekao neprijatelje u establišmentu, čiji je uticaj bio znatno umanjen.

Kvin i Blagojević nisu politički saveznici. Prema rečima bivšeg Kvinovog savetnika Džeja Stjuarta, njih dvojica ne govore već 18 meseci.

Stil Kvinove administracije razlikovao bi se od Blagojevićeve, koji je poznat po nezainteresovanosti i odlascima na trčanje u radno vreme. Kvin je, na primer, ne obaveštavajući novinare, prisustvovao sahranama vojnika iz Ilinoisa koji su izgubili živote u Iraku i Avganistanu.

Kvin, koji danas puni 60 godina, nekada je protestovao protiv povišica vladinim službenicima tako što je pozivao da se kancelarije političara zaspu vrećicama čaja, po ugledu na čuvenu Bostonsku čajanku. U međuvremenu je stekao ugled kao častan i vredan čovek.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.