Peskov objasnio novi zakon i ko su nepoželjni u Rusiji

Izvor: Vesti-online.com, 26.Maj.2015, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peskov objasnio novi zakon i ko su "nepoželjni" u Rusiji

Kremlj odbacuje kritike ruskih zakona kojima se nevladine organizacije označavaju kao "strani agenti" i "nepoželjne organizacije", izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

- Oni koji imaju zabrinutosti mogu da ih formulišu jasno. To mora da bude zasnovano na konkretnim činjenicama - istakao je Peskov.

Portparol Kremlja je rekao da je specifični kriterijum da li neka organizacija prima novac iz inostranstva, ili ne njeno stavljanje na listu "stranih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << agenata", preneo je TASS.

- Ukoliko ona prima sredstva iz inostranstva, onda je “strani agent“ u skladu sa zakonom - objasnio je Peskov.

- Ukoliko se našla na listi, ali nije primila nikakva sredstva iz inostranstva, onda postoje pravne osnove da se to ospori na sudu - kazao je Peskov.

Prema njegovim rečima organizacija koja prima novac iz inostranstva i uključena je u politiku treba da se deklariše kao "strani agent".

- To ne znači da je ova aktivnost zabranjena - naveo je Peskov, upozoravajući protiv izvrtanja činjenica.

Peskov je naglasio da dva zakona ne zamenjuju jedan drugi.

- “Nepoželjne“ su one organizacije koje predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost i nacionalne interese. “Agenti“ ne predstavljaju obavezno pretnju. To su potpuno dve različite stvari - dodao je Peskov.

U Rusiji trenutno postoji 67 NVO koje se vode kao "strani agenti".

Zaštitnica za ljudska prava Rusije Ela Pamfilova kritikovala je danas zakon koji je nedavno potpisao ruski predsednik Vladimir Putin, a koji omogućava vlastima da zabrane međunarodne nevladine organizacije označene kao "nepoželjne".

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.