Izvor: Vostok.rs, 08.Maj.2018, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peskov: Ukidanje nuklearnog sporazuma sa Iranom će dovesti do pogubnih posledica

Ukidanje Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije o Iranu (nuklearni sporazum) neminovno će dovesti do pogubnih posledica, jer Rusija smatra da očuvanje sporazuma predstavlja jedinu stvarnu osnovu za dalje održavanje statusa kvo, izjavio je pres sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov.

"Upoznati se sa nedavnim kontaktima predsednika (Putina) sa nemačkim kancelarom i sa francuskim predsednikom. Poznat vam je stav predsednika, koji je usmeren na potrebu da se očuva sporazum kao jedina prava osnova za status kvo. Takođe vam je dobro poznata pozicija ruske strane, predsednika Putina o neizbežnim pogubnim posledicama svake akcije usmerene na ukidanje tog sporazuma", rekao je Peskov.

Upitan da pojasni šta znači "pogubne posledice", Peskov je rekao da  pogubne posledice proističu "iz činjenice prestanka postojanja vrlo krhkog, ali nezamenjivog sistema sporazuma između zainteresovanih strana u vezi sa iranskim nuklearnim programom i neširenjem nuklearnog oružja".



Odgovarajući na pitanje da li je Moskva upozorila Vašington na ukidanje sporazuma, Peskov je rekao da je "stav predsednika Putina poznat, potpuno otvoren i da ga svi dobro znaju".

"Osim toga, u strateškom smislu, ova pozicija se apsolutno poklapa sa stavom evropskih prestonica, koje takođe nisu pristalice ukidanja ovog temeljnog dokumenta", rekao je sekretar za štampu predsednika Putina.

Iran i šest međunarodnih posrednika (Rusija, SAD, Britanija, Kina, Francuska i Nemačka) su 2015. godine postigli istorijski sporazum o rešenju dugoročnih problema iranskog atomskog programa - usvojen je zajednički sveobuhvatni akcioni plan, čijom realizacijom Iran obustavlja rad na nuklearnom oružju i obogaćivanju nuklearnih materijala, a zauzvrat se ukidaju sankcije.


 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.