Peskov: Srbi su herojski narod i Rusi će uvek biti uz njih – RT

Izvor: Vostok.rs, 06.Mar.2024, 23:46

Peskov: Srbi su herojski narod i Rusi će uvek biti uz njih – RT

Srbi su naši braća i sestre, oni su herojski narod. Eto kome treba da aplaudirate. Posebno Srbi koji žive na teritoriji Republike Srpske, poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na Svetskom festivalu mladih u Sočiju.
“Republika Srpska nema suverenitet, već je ‘entitet’. Ali to ne znači da oni (Srbi) nisu narod – oni su narod koji svi treba da poštuju. I mi Rusi ćemo uvek biti uz njih”, kazao je Peskov i dodao da sve zemlje moraju da poštuju međunarodne ugovore, pogotovo, sporazume koji su sklopljeni.
On je podsetio da se ruski predsednik Vladimir Putin nedavno sastao sa Miloradom Dodikom i napomenuo da je Putin u potpunosti podržao izbalansiran, čvrst stav Dodika.
“To je primer kada mali narod, čuva svoj suverenitet bez obzira na monstruozni pritisak i dalje stoji na nogama”, dodao je.
Razvoj odnosa Srbije sa državama Evropske unije ne predstavlja nikakvu pretnju za Rusiju, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, odgovarajući na pitanje naše redakcije u vezi sa izjavom Analene Berbok da zarad suzbijanja ruskog uticaja na Zapadnom Balaknu, “stvari sad moraju da se pokrenu unapred” te da je proširenje EU na region “geopolitička nužda”.
“Evropska unija nije vojna organizacija, to je više ekonomska organizacija”, naglasio je portparol Kremlja.
“S druge strane, zabrinjavajuće je kada iste te države EU, i zajedno i pojedinačno, i uz pomoć SAD i bez njih, vrše neprikriven grub pritisak i na Beograd i na Republiku Srpsku”, naglasio je Peskov.
“Veoma cenimo hrabrost s kojom naši srpski prijatelji čuvaju svoj suverenitet”, naglasio je.
Takođe, Rusija se s poštovanjem odnosi prema ekonomskim težnjama Srbije koja traži izlaz u radu i saradnji, naglasio je Peskov i ukazao da je Moskva spremna da razvija odnose i da sa Beogradom ima “stabilnu i dinamično rastuću saradnju”.
Pored toga, na Srbiju se vrši pritisak i u sferi bezbednosti, a to je nešto sasvim drugačije, dodao je Peskov.
“Već nekoliko decenija se ne prekida kretanje vojnih NATO struktura prema istoku, ka našim granicama, što za nas predstavlja pretnju. Ne možemo da zatvaramo oči na to”, ukazao je portparol Kremlja. Izvor: srbratstvo.ru / RT Balkan (F)  

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

RT: „Cela Rusija je sada vaš prijatelj“, poručio je Putin učesnicima Svetskog festivala mladih

Izvor: Vostok.rs, 07.Mar.2024, 00:19

 . Rusija je nastojala da stvori uslove za prijateljstvo, kreativnost i slobodu za sve učesnike svog Svetskog festivala mladih (SFM) i nada se da je uspela, izjavio je predsednik Vladimir Putin na ceremoniji zatvaranja u sredu.. Obraćajući se učesnicima događaja u Sočiju, ruski lider je...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.