Perovićev film Breg - Rekvijem za zemlju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jul.2017, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Perovićev film "Breg" - Rekvijem za zemlju

Dokumentarista Vladimir Perović, autor filma "Breg", koji se prikazuje u programu "Eco Dox" Festivala evropskog filma Palić, rekao je danas na konferenciji za novinare da u Srbiji postoji preko 4.000 otvorenih smetlišta, a samo u Vojvodini oko 600.

"Smeće sakupljeno sa teritorije na kojoj živi 180.000 ljudi, separacijom, preradom i reciklažom može doneti dobro. Uprkos toj činjenici u Srbiji postoji preko 4.000 otvorenih smetlišta i Srbija godišnje proizvede šest miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tona komunalnog otpada. Zašto kod nas nije uključeno nešto od svetske pameti?", upitao je danas Perović.

Posmatrajući breg usled plodne ravnice, Perović je primetio da na jednom mestu postoji smrt, raspadanje, a odmah tu pokušaj života, rasta, plodnosti.

"Kako se desilo da na jednom mestu imate tako istaknuta ta dva simbola i šta to donosi? To je proizvelo film upozorenja, krika, vriska, nad pojavama u našoj okolini. Nisam se bavio podacima nego sam kao svaki dokumentarista na kreativan način razmatrao tu pojavu", objasnio je on.

Film je, prema njegovim rečima, imao podnaslov "Rekvijem za zemlju" i dodao da to i jeste istinski rekvijem za zemlju.

On je kazao da je preslušavao gomilu rekvijema i nameravao da tome suprostavi neku tananu, finu, nežnu muziku koja će asocirati na rast, zelenilo, ali je njegova saradnica donela savremenu muziku koja "razbija mozak" i koja se odlično uklopila.

Perović je nedavno dobio 100. nagradu u svojoj karijeri i na pitanje kako je uspeo da opstane rekao da je pokušavao da se izbori na televizijama koje su "smrt za kreativnost, ubice talenata i nada", da izgradi kutak u kome može da radi nešto što je kompromis između televizijskog zahteva za brzom proizvodnjom i svog zahteva da stvari posmatra kreativno, što je najpre radio 10 godina na BK Televiziji, a zatim prešao na RTV.

"Uspevam da pored 10-12 filmova koje uradim godišnje, koji nisu televizijsko ražvakavanje, faktografija, čovek priča u kameru, da uradim i jedan do dva filma kakve volim da radim, a "Breg" je jedan od njih. Takvi mogu da idu i na domaće i na i inostrane festivale", objasnio je on.

Perović, poreklom iz Crne Gore, kaže da ima sreće da sredstva za svoje filmove dobija na konkursima i u Srbiji i u Crnoj Gori.

"U ovom trenutku završavam film za koji sam pre tri godine dobio sredstva na konkursu Filmskog centra Srbije "Procenti života", oko godinu i po dana u Crnoj Gori snima film "Ognjilo" i dobio sam na konkursu FCS sredstva za razvoj projekta "Srpski Amiši", rekao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Perović: U Srbiji postoji više od 4.000 otvorenih smetilišta

Izvor: Blic, 19.Jul.2017

Dokumentarista Vladimir Perović, autor filma "Breg", koji se prikazuje u programu "Eco Dox" Festivala evropskog filma Palić, rekao je danas na konferenciji za novinare da u Srbiji postoji preko 4.000 otvorenih smetilišta, a samo u Vojvodini oko 600...Posmatrajući breg usled plodne ravnice, Perović...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.