Izvor: B92, 11.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pentagon preispituje strategiju

Vašington -- Pentangon sastavio tim za preispitivanje strategije borbe protiv terorizma u Iraku i ostalim kriznim mestima, piše Njujork tajms.

Načelnik združenog štaba američke vojske Piter Pejs okupio je tim vojnih zvaničnika koji će biti zaduženi za "novi pogled" na Irak, Avganistan, kao i ostala mesta, piše list, pozivajući se na zvaničnike Pentagona. Pejs je ocenu američke strategije najavio i u više intervjua koje je juče dao američkim televizijama, ne navodeći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << detalje.

List navodi da je, u okviru šire ocene strategije, jedna od ideja bila povećanje broja pripadnika iračkih bezbednosnih snaga, uz napore SAD da ih obuče i opreme, ali i uz smanjivanje broja američkih snaga u Iraku.

Zvaničnici Pentagona rekli su da je cilj tima da sačini opcije koje bi Pejs mogao da ima u vidu kada bude savetovao američkog predsednika ili Roberta Gejtsa, koga je Buš predložio za novog sekretara odbrane.

Gejts je bivši direktor američke Centralne obaveštajne službe. Samo nekoliko sati posle trijumfa demokrata na izborima za Kongres, Buš je saopštio da je sekretar odbrane Donald Ramsfled podneo ostavku i da će novi ministar odbrane biti Gejts.

Rat u Iraku bio je centralno mesto šestogodišnjeg Ramsfeldovog mandata i glavni razlog nezadovoljstva birača na izborima. Čak su i neki republikanci kritikovali ratnu politiku i pozivali Buša da smeni Ramsfelda.

Tužba protiv Ramsfelda

Bivši američki ministar odbrane Donald Ramsfeld mogao bi se u Nemačkoj suočiti s optužbama za zlostavljanja u zatvorima Gvantanamo i Abu Graib.

Tužbu protiv Ramsfelda pokrenuo je Centar za ustavna prava sa sedištem u SAD, koji zastupa jednog Saudijca zatočenog na Kubi i 11 Iračana koji se nalaze u zatvoru u Bagdadu, a temelji se na nemačkim odredbama o univerzalnoj nadležanosti u ovakvim slučajevima.

Centar optužuje Rumsfelda da je lično odobrio mučenje kao metodu za izvlačenje informacija od zatvorenika, a takodje se traži pokretanje istrage protiv državnog tužioca Alberta Gonzalesa i bivšeg direktora CIA Džordža Teneta, prenose agencije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.