Izvor: B92, 18.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pentagon blokira pristup sajtovima

Vašington -- Zabranjen pristup nekim sajtovima sa vojnih računara jer je u Ministarstvu odbrane zabeleženo često posećivanje tih stranica.

Zvaničnici Pentagona pokušali su da odbrane odluku da blokiraju popularne internet sajtove "Jutjub" i "Majspejs" na vojnim računarima time što se tako štiti bezbednost mrežnog sistema u vojsci.

Zamenica Agencije za odbranu sistema informisanja u američkom ministarstvu odbrane Elizabet Haj izjavila je da je Pentagon morao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da obezbedi blokadu sumnjivih sajtova na više od pet miliona računara.

"Ta mreža je ključna za naše efikasne i sigurne borbene operacije. Koristimo je za sve, počev od naručivanja potrepština do obezbeđivanja logističkih informacija, sređivanja avionskih polazaka i prebacivanje stvari sa jednog mesta na drugo", rekla je Hajeva.

Pentagon je odluku o blokadi određenih sajtova doneo u ponedeljak, a samo nekoliko dana posle neki od članova američkog podkomiteta za telekomukacije i internet pozvali su na ukidanje takve odluke.

Iz Pentagona su, međutim, uzvratili da su mnogi od tih sajtova više od dve godine blokirani na vojnim računarima u Iraku i Avganistanu.

Hajeva tvrdi da Pentagon ne zabranjuje američkim vojnicima da posećuju te sajtove, ali ne dozvoljava da se to čini sa vojnih kompjutera.

Sajtovi poput "Jutjuba" omogućavaju besplatno slanje i skidanje video materijala sa interneta. To je i najpopularniji svetski sajt te vrste, a svakodnevno se na stranicama tog sajta pojavljuje oko 100 miliona novih video zapisa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.