Pentagon: Četiri kineska špijunska balona ranije uočena iznad SAD; Kongres rezolucijom osudio prelet

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2023, 08:39

Pentagon: Četiri kineska špijunska balona ranije uočena iznad SAD; Kongres rezolucijom osudio prelet

Američko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ranije uočena četiri kineska špijunska balona iznad SAD i da su preletali iznad lokacija koje su bile od interesa za Kinu, ne spominjući da li su kineski baloni leteli i iznad američkih vojnih baza.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je u sredu, na konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, da su Sjedinjene Američke Države sa desetinama zemalja širom sveta podelile informacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o kineskom špijunskom balonu oborenom u subotu iznad teritorijalnih voda SAD u Atlantiku, kod obala Južne Karoline, preneo je Rojters. Predstavnički dom američkog Kongresa danas je jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se osuđuje prelet kineskog balona u vazdušni prostor SAD prošle nedelje kao ''drsko kršenje suvereniteta Sjedinjenih Američkih Država''.

Prema Blinkenovim rečima, sa Stoltenbergom su vođeni razgovori o sistemskim taktičkim izazovima koje Kina postavlja pred Severnoatlantsku alijansu.

SAD su oborile u subotu navodni špijunski kineski balon koji je leteo iznad američke teritorije.

Pentagon je u četvrtak saopštio da je američka vojska otkrila kineski balon za nadzor na velikoj visini iznad kontinentalnog dela SAD.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova saopštio je u petak da je balon civilni i da se koristi u meteorološke i druge naučne svrhe, kao i da je neplanirano skrenuo sa predviđenog kursa.

Kongres rezolucijom osudio prelet kineskog balona iznad SAD

Predstavnički dom američkog Kongresa danas je jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se osuđuje prelet kineskog balona u vazdušni prostor SAD prošle nedelje kao ''drsko kršenje suvereniteta Sjedinjenih Američkih Država''.

Rojters navodi da je rezolucija neobavezujuća, ali da ima za cilj da pošalje poruku da su republikanci i demokrate "ujedinjeni u osudi odluke da se balon pošalje iznad teritorije SAD".

U tekstu rezolucije takođe stoji da se osuđuju nastojanja Kine da ''obmane međunarodnu zajednicu lažnim tvrdnjama o kampanji prikupljanja obaveštajnih podataka".

Dodaje se da bi američka politika trebalo da deluje brzo i odlučno kako bi se sprečilo da strane platforme za vazdušno osmatranje naruše vazdušni prostor SAD.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije da je u pitanju meteorološki balon koji je izleteo sa kursa i optužilo Sjedinjene Države za ''preteranu reakciju''.

FBI: Procena sposobnosti kineskog balona još u ranoj fazi

Federalni istražni biro (FBI) pronašao je samo ograničene fizičke dokaze iz navodnog špijunskog kineskog balona oborenog u okean u subotu i još nije u mogućnosti da prikupi dovoljno informacija kako bi procenio njegove sposobnosti, rekli su danas zvaničnici biroa upoznati sa operacijom.

"Veoma je rano da govorimo o procesu i dokazi koji su pronađeni i poslati FBI su izuzetno ograničeni", rekao je jedan od zvaničnika novinarima na brifingu, preneo je Rojters.

Zvaničnici su rekli da FBI još nema pristup većini "korisnog tereta" balona, gde se verovatno nalazila većina ugrađene elektronike.

FBI je naveo da se većina dokaza nalazi pod vodom i da je otpočelo uklanjanje soli i morske vode sa ostataka.

"Nismo identifikovali bilo kakav energetski ili ofanzivan materijal“, rekao je jedan od zvaničnika FBI, upitan da li je bilo eksploziva ili drugih štetnih komponenti u balonu.

Prošle sedmice kineski balon preleteo je iznad teritorije SAD i oboren je u subotu u vode Atlantik, kod obala Južne Karoline.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je u pitanju meteorološki balon koji je izleteo sa kursa i optužilo SAD za preteranu reakciju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Pentagon potvrdio: Još ranije su uočeni

Izvor: B92, 09.Feb.2023

Vašington -- Američko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ranije uočena četiri kineska špijunska balona iznad SAD...Oni su preletali iznad lokacija koje su bile od interesa za Kinu, ne spominjući da li su kineski baloni leteli i iznad američkih vojnih baza...Američki državni sekretar Entoni...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.