Izvor: B92, 24.Jan.2010, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peking podstiče bicikliste

Peking -- Gradske vlasti Pekinga objavile su plan koji bi kinesku prestonicu učinio pogodnijom za bicikliste, čime bi se smanjilo zagađenje i saobraćajne gužve.

Kina je decenijama važila za "carstvo biciklista", ali u vreme naglog privrednog rasta, sve više Kineza kupuje automobile. Ona je 2009. godine pretekla SAD kao najveće tržište automobila sa oko 13,6 miliona prodatih vozila. Na ulicama 17-milionskog Pekinga je oko četiri miliona automobila, a broj vozila nastavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da raste i guši preopterećen sistem saobraćajnica.

Skoro petina, tačnije 19,7 odsto stanovnika Pekinga i dalje vozi bicikl, a vlasti se nadaju da će se do 2015. godine udeo biciklista povećati na 23 odsto.

Pre nekoliko decenija bicikli su bili glavno prevozno sredstvo u Pekingu i drugim gradovima, a koristilo ga je oko 90 odsto staovništva.

Gradske vlasti će obnoviti biciklističke staze koje su ranije uklonjene da bi se napravilo mesta za automobile i autobuse.

Biće napravljeno više parking mesta za bicikle, posebno pored autobuskih i stanica podzemne železnice, rekao je direktor gradske komisije za saobraćaj, Liu Sjaoming.

Vlasti će, pored mera podrške biciklistima, uvesti nova ograničenja za vozače automobila.

U Pekingu je trenutno na snazi zabrana vožnje jednog dana u nedelji, a dan kada Pekinžani ne smeju da voze svoje automobile određen je poslednjim brojem na registarskoj tablici.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Peking: Bicikli umesto automobila

Izvor: Blic, 24.Jan.2010

Da bi smanjile zagađenje i saobraćajne gužve, gradske vlasti Pekinga su danas objavile plan koji bi kinesku prestonicu učinio pogodnijom za bicikliste. ..Pre nekoliko decenija bicikl je bio glavno prevozno sredstvo u Pekingu i drugim gradovima i koristilo ga je oko 90 odsto stanovništva, ali je...

Nastavak na Blic...

Peking uvodi mere podsticaja za vožnju biciklom i ograničenja za vozače automobila

Izvor: AutoBrief.com, 25.Jan.2010, 15:15

Da bi smanjile zagađenje i saobraćajne gužve, gradske vlasti Pekinga su objavile plan koji bi kinesku prestonicu učinio pogodnijom za bicikliste. Vlasti će, pored mera podrške biciklistima, uvesti nova ograničenja za vozače automobila. U Pekingu je trenutno ..

Nastavak na AutoBrief.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.