Pejlinova: Demokrate bi zamahale belom zastavom

Izvor: Glas javnosti, 04.Okt.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pejlinova: Demokrate bi zamahale belom zastavom

SENT LUIS - Američki potpredsednički kandidati „ republikanka Sara Pejlin i demokrata Džo Bajden sukobili su se zbog ekonomije i rata u Iraku tokom prvog dela debate održane u Sent Luisu u Misuriju, prenosi Beta.

Na sinoćnjoj debati, njih dvoje su razgovarali o pitanjima spoljne politike i ulozi potpredsednika.

Govoreći o Iraku, Bajden je izjavio da republikanci „nisu u pravu“.

„SAD baca 10 milijardi dolara mesečno na Irak, dok istovremeno ignoriše >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << pravi centar terorizma - Avganistan“.

On je rekao da „ne razume na koji bi se način politika republikanaca (predvođenih Mekejnom) prema Bliskom istoku, Avganistanu i Pakistanu razlikovala od aktuelne politike“ kako je ocenio „nepopularnog američkog predsednika Džordža Buša.

Pejlinova je kritikovala Obamin negativan stav prema povećanju broja američkih snaga u Iraku. Ona je takođe nazvala „naivnim“ jer je rekao da je voljan da sarađuje sa liderima Irana, Severne Koreje i Kube.

„Ne radi se tu samo o lošoj proceni. To je opasno“, rekla je Pejlinova.

Govoreći o spoljnoj politici, ona je rekla da bi demokrate „zamahale belom zastavom“ ako bi odredile rok za povlačenje američkih vojnika iz Iraka.

Bajden je istakao da je predsednički kandidat republikanaca, Mekejn, „duboko grešio“ kada je reč o vođenju rata u Iraku, dok je Obama bio u pravu jer se protivio tom konfliktu.

Pejlinova i Bajden su se oštro sukobili u vezi sa ulogom budućeg potpredsednika, kao i ulogom koju je imao aktuelni potpredsednik Dik Čejni.

Prema Bajdenovim rečima, Čejni je „najopasniji potpredsednik u američkoj istoriji“ jer je pokušavao da poveća moć izvršne vlasti.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.