Izvor: RTS, 04.Jul.2020, 21:09

Patriotizam Amerikanaca na rekordno niskom nivou, manje od polovine “izuzetno ponosno“

Četvrtog jula, usred pandemije koronavirusa i protesta “Crni životi su važni“ širom SAD, američki patriotizam je pao na najnižu tačku u gotovo 20 godina. Prema najnovijem istraživanju Galupa, manje od polovine Amerikanaca je "izuzetno ponosno" na to što su Amerikanci.
Ponos u SAD je na najnižem nivou otkad je agencija Galup prvi put sprovela takvo istraživanje 2001. godine.

Anketa pokazuje da je 70 procenata odraslih u Americi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ponosno što su Amerikanci, ali "samo 45 posto je reklo da su izuzetno ponosni", prenosi Si-Bi-Es.
Iako većina Amerikanaca i dalje govori da je ponosna na to što su Amerikanci, ovo je druga godina zaredom kako je procenat onih koji se smatraju "izuzetno ponosnim" pao ispod većinskog nivoa.
Rezultati su se držali relativno stabilnim godinama - između 81 i 92 procenta, pre nego što su u 2017. godini naglo opali na 75 posto tokom prve godine mandata predsednika Donalda Trampa.
Galup navodi da je ponos demokratski opredeljenih Amerikanaca na daleko nižem nivou od republikanski nastrojenih državljana SAD.
Samo 22 procenta demokrata smatra se izuzetno ponosnim što su Amerikanc, što predstavlja smanjenje od 10 procenata u odnosu na 2019. i polovinu onoga što je bilo pre nego što je Tramp izabran. Međutim, 76 procenata republikanaca i 41 posto onih koji se nisu politički izjašnjavali kaže da su izuzetno ponosni.
Na to što su Amerikanci ponosno je 48 muškaraca, a 43 odsto žena.
Amerikanci s najviše patriotskog ponosa su stariji od 65 godina, njih 63 posto, dok se samo 33 procenta ljudi starih između 18 i 29 godina izjasnilo da se osećaju umereno ponosno što su Amerikanci.
U pogledu osam aspekata američke vlade o kojima Galup ispituje, Amerikanci su najviše ponosni na naučna dostignuća, zatim vojsku, kulturu i umetnost, ekonomiju, sportska dostignuća i raznolikost u pogledu etničke i rasne pripadnosti i religije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.