Patrijarh Kiril u poseti Carigradskoj patrijaršiji

Izvor: S media, 04.Jul.2009, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Kiril u poseti Carigradskoj patrijaršiji

Ruski patrijarh Kiril doputovao je u trodnevnu posetu Carigradskoj patrijaršiji, što je njegova prva poseta jednoj pravoslavnoj crkvi od kada je ustoličen 1. februara ove godine.

Patrijarh Kiril i Vaseljenski patrijarh Vartolomej Prvi služiće sutra svetu liturgiju u sabornom hramu svetoga Djordja na Fanaru, pri sedištu patrijaršije u Istanbulu.

Patrijarh Kiril će u ponedeljak posetiti glavni grad Turske Ankaru.

Patrijarh carigradski Vartolomej je >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << uoči posete ruskog patrijarha izjavio da gosta očekuje sa "iskrenim i dobrim osećanjima".

Kako se navodi u saopštenju VIA, Moskva očekuje promenu ophodjenja Istanbula, s posebnim naglaskom na to da se "ne ponovi 1996. godina".

Tada je nastao rascep u pravoslavlju Estonije, koju Moskva smatra svojom kanonskom teritorijom. Nastale su dve pravoslavne crkve u toj zemlji, jedna autonomna pod Moskvom, kao nastavak dotadašnje, a druga autonomna pod Carigradskom patrijaršijom.

Od tada su odnosi dveju crkava veoma opterećeni.

Moskva se pribojava da Carigradska patrijaršija ne primeni istu politiku i prema Ukrajini, a potom i Belorusiji i Moldaviji, i stvori rascep u tamošnjim crkvenim strukturama koje su sada u potpunom jedinstvu sa Moskovskom patrijaršijom, dodaje se u saopštenju.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.