Patrijarh Kiril: U Evropi kao da oživljava krstaška ideologija koja je dovodila do svetskih ratova

Izvor: Vostok.rs, 15.Mar.2015, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Kiril: U Evropi kao da oživljava krstaška ideologija koja je dovodila do svetskih ratova

15.03.2015. -

Poglavar Ruske pravoslavne crkve Kiril ocenio je da je misija savremene Rusije da pomogne obnovi i očuvanju zajedničkog hrišćanskog fundamenta na kojem se formirala evropska civilizacija.

Istupivši na Svetskom ruskom narodnom saboru, patrijarh Kiril je naglasio:

Nekada zajednički hrišćanski fundament Evrope, kako zapadni tako i istočni, danas je podvrgnut razaranju. Rusija zasad još čuva svoj duhovni fundament i zto ima šta da kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << svojim zapadnim partnerima”.

„Mi ne treba da se bojimo – nastavio je Kiril – tog dijaloga, niti da skrivamo vrednosti svoje tradicije i svoje uistinu složene istorije. A moramo znati da u Evropi postoji opasnost da oživi ideologija krstaša ”Drang nach Osten” koja je već dovodila do svetskih ratova”.

Ruski patrijarh je ukazao i da se čas u jednoj, čas u drugoj evropskoj zemlji ruše bazični pojmovi o dobru i zlu, o dobru i vrlini, pa upozorio:

Hrišćanski moral zamenjuje hedonistički kult kojem se žrtvuju i porodična vernost, i životi začetih a nerođenih, a i sama priroda čoveka. To je veoma ozbiljan izazov koji Zapadna Evropa neće moći sama da savlada. Može opet, kao u stara vremena, biti potrebna misija Rusije, njeno svedočenje o sačuvanom poimanju Boga, o moralu, porodici, sudbini naroda, ljudskom životu i njegovom slislu”.

fakti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.