Patrijarh Kiril: Ime Mitropolita Amfilohija u istoriji će zauvek biti povezano s duhovnim preporodom Crne Gore

Izvor: Vostok.rs, 31.Okt.2020, 16:07

Patrijarh Kiril: Ime Mitropolita Amfilohija u istoriji će zauvek biti povezano s duhovnim preporodom Crne Gore

Patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril izrazio je saučešće srpskom patrijarhu Irineju zbog smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i tom prilikom istakao da će on ostati „kao svetiljka, goruća i užarena, kao nadareni teolog i nadahnuti propovednik, neustrašivi branilac Svete Crkve Hristove pre jakih vekova“.
On se u pismu osvrnuo na mitropolitov život, kao i ulogu koju je odigrao u borbi za očuvanje svetinja u Crnoj Gori. „Gospod Isus Hristos pozvao je na sebe izuzetnog arhijereja Srpske pravoslavne crkve, čije će ime u istoriji zauvek biti povezano s duhovnim preporodom Crne Gore nakon duge ere bogosluženja, neviđene neumorne borbe za spasavanje umirenih svetinja i očuvanje jedinstva naroda Božijeg u žrebu svetih Svetog Vasilija Ostroškog i Petra Cetinjskog“, navodi se u pismu patrijarha. Patrijarh Kiril rekao je da će u molitvenom sećanju mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ostati „kao svetiljka, goruća i užarena, kao nadareni teolog i nadahnuti propovednik, neustrašivi branilac Svete Crkve Hristove pre jakih vekova“. „Molim se za počinak novozastupljenog gospodara u selima pravednika i nema bolesti, nema tuge, nema uzdaha, ali život je beskonačan“, napisao je patrijarh Kiril.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.