Izvor: B92, 17.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlamentarni izbori u Švedskoj

Štokholm -- U Švedskoj se očekuje tesna i neizvesna borba između vladajućih socijaldemokrata i opozicije desnog centra.

Premijer Joran Peršon, koji je na vlasti deset godina, imaće teškoća da osvoji treći mandat zaredom, prenose svetske agencije. Prema poslednjim anketama, opozicija desnog centra je u blagom vođstvu. Opoziciju čini koalicija od četiri stranke na čelu sa Fredrikom Rejnfeldom (41).

Pobeda koalicije desnog centra bi predstavljala veliki zaokret >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u političkom životu u Švedskoj, gde su u poslednje 74 godine socijaldemokrate vladali ukupno 65 godina.

Rejnfeld je uspeo da ujedini podeljenu desnicu i da je reformiše, približivši je centru. On je u predizbornoj kampanji najavio da želi da ispravi zloupotrebe u sistemu švedske "države blagostanja", gde nezaposleni nemaju podsticaj da traže posao zbog velikih naknada za nezaposlenost.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.