Parlamentarni izbori u Rusiji

Izvor: RTS, 18.Sep.2016, 08:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlamentarni izbori u Rusiji

Na krajnjem istoku Rusije jutros su otvorena prva birališta, čime su počeli parlamentarni izbori na kojima će Rusi glasati za 450 poslanika Donjeg doma.
Na izborima se očekuje pobeda Jedinstvene Rusije koja okuplja pristalice predsednika Vladimira Putina.

Istovremeno, biće održani >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izbori za regionalne vlasti i opštinski izbori, navodi Raša tudej, uz napomenu da se prvi put parlamentarni izbori održavaju Jedinstvenog izbornog dana u septembru, dok su ranije održavani u decembru.
Sva glasačka mesta biće otvorena od osam do 20 sati po lokalnom vremenu, a glasanje u celoj zemlji trajaće oko 22 sata ukupno s obzirom na desetočasovnu vremensku razliku između regiona na krajnjem istoku i najzapadnije, Kalinjingradske oblasti.
Pravo glasa ima 111,6 miliona Rusa, od kojih oko dva miliona žive u inostranstvu.

Ruski mediji navode da između jednog i pet odsto glasača u Rusiji živi u zabačenim i izolovanim oblastima, pa bi u samo jednom od regiona na krajnjem istoku, autonomnoj oblasti Čukotka, troškovi prevoza radi glasanja mogli da iznesu 23 miliona rubalja, što je oko 354.200 dolara.
Posebne mere su preduzete kako bi se glasanje uspešno održalo u krajnje istočnom regionu Primorski Kraj, koji se graniči sa Kinom, a koji je nedavno pogođen obilnim poplavama, navodi RT.
Ruska vlada je obezbedila 170 miliona dolara za organizovanje izbora na svim nivoima.
Sputnjik navodi da će se polovina poslanika Državne dume birati po većinskom, a druga polovina po proporcionalnom sistemu.
Prema predviđanjima analitičara, Putinova Jedinstvena Rusija će osvojiti apsolutnu većinu uprkos, kako navodi Si-En-Bi-Si, padu njene popularnosti, ali ne i samog Putina.
Učestvovaće desetak opozicionih kandidata, ističe Ju-Es-Ej tudej.
Predsednik Putin pozvao je u četvrtak građane da izađu na parlamentarne izbore, glasaju i izraze svoj stav.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Parlamentarni izbori u Rusiji

Izvor: Vostok.rs, 18.Sep.2016

Širom Rusije danas su otvorena biračka mesta gde će građani moći da glasaju za 450 poslanika donjeg doma ruskog parlamenta (Državna duma).. . Sva glasačka mesta biće otvorena od 08.00 do 20.00 sati po lokalnom vremenu, a glasanje u celoj zemlji trajaće oko 22 sata ukupno s obzirom na 10-časovnu...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.