Parlament Gruzije podržao Sakašvilijevog kandidata za premijera

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament Gruzije podržao Sakašvilijevog kandidata za premijera

TBILISI - Gruzijski parlament potvrdio je imenovanje Grigola Mgaloblišvilija na mesto novog predsednika vlade u Tbilisiju, čije je imenovanje inicirao predsednik Mihail Sakašvili kao znak početka reformi u zemlji.

"Obnova teritorijalnog integriteta Gruzije i njen ekonomski oporavak usred globalne finansijske krize su dva glavna izazova sa kojima se suočava naša vlada", rekao je 35-togodišnji Mgaloblišvili u obraćanju parlamentu.

Ublažiti kritike >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zbog poraza

Parlament koji ima 150 poslanika, od kojih je većina odana predsedniku Sakašviliju, glasao je sa 98 prema 11 protiv za izbor Mgaloblišvilija, diplomate koji je studirao na prestižnom britanskom univerzitetu Oksfordu.

Sakašvili je obećao sprovođenje demokratskih reformi u pokušaju da ublaži kritike domaće javnosti zbog poraza gruzijskih snaga tokom sukoba sa ruskom vojskom u Južnoj Osetiji u avgustu.

Mgaloblišvili, donedavni gruzijski ambasador u Turskoj, imenovaće četiri nova ministra u kabinetu, preneo je Rojters.

Miljenik Zapada sa etiketama rezervisanim za Istok

Sakašvili je u ponedeljak predložio Mgaloblišvilija za novog premijera, tvrdeći da je vladi potrebna nova energija da bi se izborila sa izazovima posle sukoba sa Rusijom i posledicama svetske finansijske krize.

Šef države je tada saopštio da je odlazak dosadašnjeg premijera Lada Gurgenidzea sa tog položaja bila njihova zajednička odluka.

Saakašvilija, koji uživa podršku Zapada, protivnici optužuju za autokratsku vladavinu i kao primer navode gušenje slobode medija i ugrožavanje nezavisnosti pravosuđa, ukazala je britanska novinska agencija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Gruzija dobila novog premijera

Izvor: B92, 02.Nov.2008, 03:37

Tbilisi -- Gruzijski parlament potvrdio je imenovanje Grigola Mgaloblišvilija na mesto novog predsednika vlade u Tbilisiju... Njegovo imenovanje inicirao je predsednik Mihail Sakašvili, kao znak početka reformi u zemlji. "Obnova teritorijalnog integriteta Gruzije i njen ekonomski oporavak usred globalne...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.