Izvor: Blic, 23.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pariz i Berlin nameravaju da uvedu dvojno državljanstvo

Pariz i Berlin nameravaju da uvedu dvojno državljanstvo

PARIZ (BBC) - Londonski 'Dejli telegraf' najavio je da će na zajedničkoj sednici francuskih i nemačkih parlamentaraca u Versaju, povodom proslave 40-godišnjice Jelisejskog sporazuma o međusobnom prijateljstvu Francuske i Nemačke, biti obznanjena ideja o dvojnom državljanstvu građana dveju zemalja.

Revolucionarna inicijativa, kako piše list, omogućiće Francuzima sa stalnim boravkom u Nemačkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i Nemcima u Francuskoj da imaju pasoše dveju zemalja. Predlagači, predsednik Širak i kancelar Šreder, žele da i na ovaj način naglase viziju tešnje saradnje dve države. Plan predviđa pravo građana da, pored svoje, glasaju i u drugij zemlji što je model i prvi korak ka postizanju evropskog državljanstva. Dejli telegraf ipak primećuje, pozivajući se na nemačke vladine izvore, da će proces ustanovljavanja dvojnog državljanstva potrajati i to dugo.

Dok 'Berliner cajtung' objavljuje autorske tekstove Žaka Širaka i Gerharda Šredera koji pišu o značaju francusko-nemačke 'lokomotive' za evropske integracije i rešenosti da rade na iznalaženju mirnog rešenja za iračku krizu, pariski 'Figaro' objavljuje rezultate ankete po kojoj je 57 odsto Francuza i 58 odsto Nemaca za specijalne veze između dveju zemalja. Daleko na drugom mestu poželjnih prijatelja je Velika Britanija koju je odabralo svega šest odsto Nemaca i osam odsto Francuza. Švajcarski 'L Tan' pak konstatuje da je Francusku i Nemačku jednu drugoj u zagrljaj gurnula iračka kriza. Pariz i Berlin su, čini se, voljni da obrazuju evropsku osovinu kao kontratežu ratobornoj Americi Džordža Buša. Bečki 'Di prese' pak u jučerašnjem slavlju vidi ilustraciju koncentracije moći u francusko-nemačkim rukama i konstatuje da je prošlo vreme kada je njihova zajednička 'lokomotiva' služila miru u Evropi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.